JUNTA DE GOVERN

Palma inicia els tràmits per aprovar definitivament el primer pla de sequera

El text inicial està en exposició pública i Cort hi cerca la implicació de tothom per poder fer-hi millores. Han posat en marxa una ronda de contactes i una campanya de conscienciació

La portaveu de la Junta de Govern, aquest dimecres a la roda de premsa.
C. Román
11/05/2016
3 min
Regala aquest article

PalmaL'Ajuntament de Palma ha iniciat els tràmits per donar a conèixer el pla de sequera aprovat en el darrer ple per unanimitat. Actualment està en exposició pública i esperen que els ciutadans i les institucions valorin el text inicial; a més, han iniciat una ronda de contactes per donar-lo a conèixer.

La portaveu de la Junta de Govern, Neus Truyol, ha detallat aquest dimecres que el seu equip hi cerca la implicació de tothom, ja que està obert a totes les millores possibles per fer front tant a les situacions de presequera (com la que patim ara) com a les de sequera que puguin arribar. Així, esperen al·legacions de qualsevol ciutadà, entitat, associació o partit polític.

Aquest pla, ha dit Truyol, "és una bona eina per poder fer-hi front, que inclou mesures realment efectives per tenir un consum responsable de l'aigua i mesures d'estalvi del consum d'aigua".

Des de l'any 2002, quan es va aprovar el pla hidrològic estatal, per obligació legal tots els municipis de més de 20.000 habitants tenien dos anys per tenir un pla de sequera aprovat. Catorze anys després, Palma ho farà una realitat.

"A Palma no hem tingut un pla de sequera fins ara, que ens hem posat en alerta quan vam veure que els indicadors mostraven que estàvem en una situació de possible sequera per la situació climatològica i per com s'havien gestionat els recursos hídrics en els darrers anys en què hi havia més pluges", ha lamentat la portaveu.

Segons ha afirmat Neus Truyol, actualment estam en una situació de "prealerta", encara que no hagi estat declarada formalment pel Govern. Per això, l'Ajuntament i l'empresa municipal Emaya han començat a posar en marxa les mesures que preveu el pla per a aquesta fase.

Constitució del Comitè de Sequera

Una de les primeres mesures és la constitució del Comitè de Seguiment de Sequera, que es reunirà el 23 de maig i en el qual hi haurà representants de l'àrea d'Ecologia, d'Emaya, d'Infraestructures, de Seguretat Ciutadana i de Comunicació.

Les tasques d'aquest comitè és fer el seguiment del pla, coordinar-se de manera directa amb la Direcció General de Recursos Hídrics, per anar ajustant les mesures i incorporar possibles millores a aquest pla.

Ronda de contactes

L'Ajuntament també ha començat la roda de contactes i reunions amb grans consumidors, altres agents socials i col·lectius empresarials per implicar-los a fer efectiu aquest pla de sequera.

Primer els informaran del pla de sequera i els donaran una còpia perquè l'avaluïn i hi presentin propostes. També els demanaran la implicació directa perquè comencin a aplicar les possibles mesures de manera voluntària i que ajudin a difondre la campanya de conscienciació.

Així, parlaran amb AENA, Autoritat Portuària, l'empresa funerària, Mercapalma, Tirme, IMAS, Reial Club Esportiu Mallorca, IB-Salut, mercats i altres ajuntaments als quals Palma subministra aigua.

"Siguem realistes, el tassó és mig buit"

Per acabar, la portaveu de la Junta de Govern ha presentat la campanya d'estalvi d'aigua impulsada per Emaya i l'Ajuntament amb el lema 'Siguem realistes, el tassó és mig buit. No tudis aigua'.

El cost previst per a aquesta campanya és de 6.994 euros, i es difondrà a diversos municipis per tenir un efecte multiplicador.

Es realitzaran cartells en quatre idiomes (català, castellà, anglès i alemany) i es repartiran per les estacions d'autobús de Palma, a escoles, poliesportius i altres edificis públics, hotels, bars i restaurants.

Palma inicia els tràmits per aprovar definitivament el primer pla de sequera
stats