El Parlament salva inicialment l'impost turístic tot i les diferències entre els socis del Govern

PSIB i MÉS han votat contra les esmenes a la totalitat de devolució de l'ecotaxa presentades per PP i Ciutadans, mentre que El Pi i PODEM s'han abstingut

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident Biel Barceló aquest dilluns al Parlament / ISAAC BUJ
Efe
16/02/2016
3 min

PalmaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts les esmenes a la totalitat de devolució de l'impost sobre estades turístiques, presentades per PP i Ciutadans, cosa que permetrà avançar en el tràmit parlamentari, enmig de les discrepàncies entre els socis del Govern, en concret de PSIB i MÉS amb Podem.

La devolució del projecte de llei de l'impost turístic no ha sortit endavant amb els vots del PSIB i MÉS, que han votat en contra de les esmenes (24), mentre que El Pi i Podem s'han abstingut (13).

L'abstenció del soci extern del Govern ha estat qüestionada pels partits que conformen l'executiu balear (PSIB i MÉS) que han qualificat d'"error" la postura de Podem per no haver votat en contra de les esmenes a la totalitat. La portaveu del grup parlamentari del PSIB, Pilar Costa, ha dit en declaracions a la premsa abans del debat que "aquest pas" de Podem "al final afecta les relacions polítiques".

"Sincerament crec que és un error, perquè el més normal és que un partit que dóna suport al Govern rebutgi les esmenes a la totalitat i a partir d'aquí intenti negociar les esmenes concretes, que és el que cal fer", ha assegurat Costa.

El portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha considerat que no expressar el suport a l'impost "marca un abans i un després en la relació amb els grups que donen suport al Govern", i ha defensat que l'ecotaxa "respon perfectament als acords pel canvi ".

La portaveu de Podem a la cambra legislativa, Laura Camargo, s'ha mostrat decebuda perquè l'impost no sigui veritablement "verd" i pretengui suplir "forats" de finançament del Govern, mentre que ha admès "un refredament" amb PSIB i MÉS per aquest assumpte.

La discrepància principal de Podem amb l'impost turístic se centra en el repartiment territorial de la recaptació, que no queda definit en el projecte de llei.

Durant el debat de les esmenes el diputat de MÉS per Menorca Josep Castell ha acusat Podem de "rentar-se les mans" i deixar "sols" els partits que conformen el Govern per no votar en contra de les esmenes a la totalitat, per la qual cosa els ha demanat que "siguin lleials a la ciutadania" i "deixin de jugar al gat i la rata". El diputat de Podem Aitor Morrás ha respost que el seu grup no ha donat suport a les esmenes de devolució, perquè són "tramposes".

"No hem trobat una abstenció a la totalitat, que és allò que sentim. No votarem en contra d'una esmena del canvi com és l'ecotaxa, volem manifestar que no és la nostra ecotaxa. Seguirem negociant perquè ho sigui ", ha dit.

El diputat d'El Pi Josep Melià ha justificat l'abstenció del seu grup perquè, diu, considera que Balears necessita "trobar instruments per compensar els efectes negatius del turisme perquè sigui més competitiu i generi benestar ambiental" mentre que les Illes pateixen un infrafinançament autonòmic.

Per defensar l'esmena, el diputat del PP Álvaro Gijón ha apuntat que l'impost a les estades turístiques està "mal desenvolupat, mal gestionat i poc consensuat". Segons Gijón, el projecte de llei no aclareix a què es destinarà la recaptació en el que "és un calaix de sastre que pretén cobrir els pressupostos de la Comunitat Autònoma".

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, ha defensat que el seu grup és contrari a l'establiment d'impostos que gravin la competitivitat de l'economia de les Balears. Ha criticat que l'ecotaxa es cobri també als residents i sigui "discriminatori", perquè deixa fora uns 40.000 habitatges de lloguer de vacances que no estan regulades.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha explicat que l'impost segueix la línia del turisme sostenible, té "caràcter finalista" i és un "instrument de justícia distributiva" que permetrà repartir uns 70 milions d'euros anuals per "corregir els desequilibris que genera el turisme ", mentre s'han perdut uns 1.000 milions per no haver-ho aplicat fa quinze anys.

La diputada del PSIB Bel Oliver ha aclarit en el ple que l'impost "no és una taxa" ni és ecològic, sinó que té una "finalitat de millora mediambiental", mentre la parlamentària de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha defensat que el mateix impost es paga en altres ciutats del món.

stats