Els sindicats de les Pitiüses consideren insuficient el pressupost del Govern per a Educació

STEI-Pitiüses diuen que l'augment dels pressuposts és "molt petit" i Alternativa Docent troba que la proposta és “insuficient i decebedora”

La reunió de la consellera d'Hisenda, Catalina Clavera, amb els sindicats d'Eivissa.
Nou Diari
10/11/2015
3 min

EivissaEls sindicats STEI-Pitiüses i Alternativa Docent van considerar ahir que el pressupost que destinarà el Govern per a Educació a les Pitiüses és insuficient. Després de la reunió mantinguda amb la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i altres agents socials, tots dos sindicats van donar a conèixer les seves valoracions sobre els pressupostos.

D'una banda, STEI-Pitiüses ha assegurat que els comptes per a Educació preveuen un augment “molt petit que no dóna resposta a la urgent necessitat de construccions escolars a Eivissa”. “En concret, hem demanat partides pressupostàries per a una escola a la zona de Cala de Bou i una altra a Santa Eulària, a més d'un nou institut a Vila. Cal incrementar el pressupost de l'Ibisec per fer front a les reformes urgents dels centres educatius, com per exemple l'escola de Sant Ciriac o la de Sant Jordi”, ha reclamat el sindicat.

Una proposta “decebedora”

Des d'Alternativa Docent han volgut assenyalar que “si bé és d'agrair el tarannà comunicatiu i respectuós de l'actual equip de govern”, els pressupostos per a Educació “continuen sense ser una prioritat pel Govern”, que ha fet una proposta “insuficient i decebedora”, segons el sindicat.

Alternativa Docent detalla els motius del seu desacord amb els comptes, entre els quals destaca que mentre que en el pressupost de 2015 es va dedicar un 19,22% a Educació, en la proposta de pressupost per a 2016 s'hi dedica un 19,26%. “En concret, per a 2016 es preveu que per a Educació hi haurà 41,57 milions d'euros més. No veiem un gran canvi que mostri que, com s'havia declarat, l'Educació és prioritària per aquest Govern”, critica Alternativa Docent.

El sindicat assenyala que la partida global “passa dels 775,65 milions d'euros de 2015 a 817,21 per a 2016”, la qual cosa representa un augment del 5,36%, un percentatge que “resulta decebedor, ja que queda lluny de l'expectativa creada amb els programes electorals dels partits que donen suport al Govern”.

Un augment de 7 centenes

“Si ens fixam en l'augment de la partida pressupostària respecte al PIB, veim que el 2015 el pressupost en Educació va representar un 2,89 del PIB de les Balears. La proposta per a 2016, tenint en compte que el PIB serà un 3% més elevat, segons el Govern, quedarà en un 2,96%. Veim un lamentable augment de 7 centenes que ens torna a deixar amb un pressupost educatiu molt pobre, amb una inversió per sota del 3%, i molt lluny de la mitjana espanyola, que ara mateix està al voltant del 4%, i de la mitjana europea que està en el 5,3%”, denuncia el sindicat.

En infraestructures, recorda manques com és el cas de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), “que no té centre propi des de fa 22 anys”; l'Escola d'Arts i Oficis, “que es troba en un centre provisional des de fa 19 anys”; i altres centres que requereixen de millores urgents com el CEIP Sant Ciriac.

També assenyala “les elevades ràtios en Infantil i Primària que sofreixen el 90% dels nostres centres i la falta de professorat de suport tant en Infantil, Primària i Secundària”.

“Molt lluny de la promeses electorals”

“És per això que considerem que la proposta de pressupostos està molt lluny de les promeses electorals realitzades pels diferents partits que avui estan en l'equip de govern”, ha assenyalat el sindicat, que ha recordat que MÉS havia promès “un augment anual del 10% respecte del pressupost anterior” i PSIB i Podem proposaven, respectivament, “arribar a un pressupost del 5% i del 7% respecte del PIB”. No obstant això, en el primer pressupost, “l'increment és de només set centenes”, denuncia el sindicat.

Per tot això, reclamen que els pressupostos siguin revisats, esmenats i modificats en la tramitació parlamentària perquè “l'Educació sigui una prioritat i una inversió per al futur de la societat de les Illes Balears, i en concret d'Eivissa i Formentera, històricament les més perjudicades en infraestructures”.

Per la seva banda, STEI-Pitiüses ha valorat de manera positiva altres partides, com la residència per a malalts i familiars d'Eivissa, Formentera i Menorca que requereixen hospitalització i tractament a Son Espases; els recursos per reformar l'antic Can Misses i la recuperació d'una partida per a la normalització lingüística, encara que sigui “clarament insuficient”.

stats