Premis ARA Balears: somnis en una nit d’estiu
El diari celebra el tercer aniversari rodejat de periodistes, polítics, entitats i guardonats
PalmaEs Baluard va ser un cop més l’escenari escollit per celebrar la segona edició dels premis ARA Balears, amb motiu de la festa del tercer aniversari del diari. Francina Armengol hi va tornar a assistir com a presidenta del Govern i també Joan Serra, com a president de l’ARA Balears. Probablement foren molts més els que repetien, però el que és clar és que els nous van ser notablement més nombrosos que no pas els veterans.
Per començar, el nou director de l’ARA Balears, Ferran Aguiló, fou l’encarregat d’obrir la gala i llançar els primers agraïments a tots els que fan possible un diari “que aporta elements al debat, serè i seriós, i a l’entreteniment intel·ligent”. Des de les darreres files, l’observaven una renovada plantilla de redactors que, amb els lingüistes, editors, fotògrafs, maquetadors i comercials, “formen un equip que surt cada dia a guanyar-se la confiança dels lectors”.
Després, els premiats. Tot i que es va intentar mantenir en secret el nom dels guanyadors fins al darrer minut -ni tan sols la futura presidenta del Consell Editorial, Cristina Ros, volia revelar-ho en el moment d’entregar el premi a Projecte Home-, la majoria dels assistents sospitava que si Maria del Mar Bonet; Joan Ramis, responsable de la Fàbrica Ramis; Tomeu Català, director de Projecte Home, i Joan Radó, director del CEIP Pintor Joan Miró, eren allà, no era per casualitat.
Precisament el director del centre educatiu de Palma amb més nombre d’immigrants va ser el primer a recollir el seu premi, el Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa, de mans de la vídua del mateix Picornell, Catalina Sbert. El seu mètode d’aprenentatge cooperatiu, distanciat del model tradicional, ha fet del centre un element integrador per al barri, en el qual les famílies també juguen un paper important.
Sense perdre ni un minut, l’irònic periodista Xisco Nadal, que també s’estrenava com a mestre de cerimònies dels premis, papereta que va resoldre amb nota més que alta, anunciava “la dama de la cançó de la Mediterrània”, que enguany celebra 50 anys damunt l’escenari.
Maria del Mar Bonet recollia la ‘b’ del premi Toni Catany a la cultura que fa país de mans de Miquel Bezares, president de la Fundació que du el nom del fotògraf i un gran amic de la cantautora. “Va ser una de les persones que més present ha estat en la meva carrera que, per mi, ha estat d’una vintena d’anys”, va dir restant importància a la seva llarga trajectòria. La diva mallorquina va recordar també qui fou president de les Joventuts Musicals de Palma i “gran amic”, Pau Valls, que morí recentment, “per impulsar la meva carrera, ja que va apostar per les meves cançons des del primer moment, quan vaig oferir el meu primer recital en solitari a l’hotel Jaume II”. L’aportació de la cantant per fer país i manifestar l’orgull per la cultura catalana va rebre els aplaudiments dels més de dos-cents assistents que ompliren el pati d’Es Baluard.
El premi a la iniciativa econòmica va viatjar fins a Inca, on es troba la Fàbrica Ramis, “un projecte que va néixer amb la voluntat de recuperar el patrimoni industrial balear i que vol contribuir a transformar l’entorn”, va manifestar Joan Ramis, director d’aquest centre empresarial, social i cultural. “Gràcies per donar-nos ales”, va sentenciar.
Més que ales, el que necessita l’ONG Projecte Home són ajudes públiques per continuar ajudant persones drogodependents a inserir-se en la societat. Ja fa més de 30 anys que ho fan “sense tancar ni un sol dia” i amb la implicació de familiars i voluntaris. Per aquests i molts altres motius, Tomeu Català, director de l’entitat, va rebre el premi a l’acció social de mans de la periodista d’aquest diari Cristina Ros.
Entregats els guardons, arribà el moment dels parlaments. El primer a fer-ho va ser el conseller delegat de l’ARA, Salvador Garcia, que va manifestar el seu “orgull i reconeixement als qui van crear aquest diari, lliure, independent i en la nostra llengua”. Joan Serra, president de l’ARA Balears, va parlar de fer bon periodisme tant en fons, “combinant agilitat, profunditat i opinió solvent”, com en forma, en el sentit de ser un exemple d’“adaptació”.
Finalment, la presidenta del Govern, Francina Armengol, va demostrar un cop més el seu art de saber comunicar amb un discurs àgil, directe i ric en paraules d’admiració tant als premiats com al diari, que naixia “en temps difícils”.
Després de la sessió reglamentària de fotografies, arribà la festa i, amb ella, els brindis, l’assalt al ‘pica pica’, el ball i els bons desitjos, ja que ahir cap de les autoritats presents va oblidar que hores abans començava la campanya electoral.
Ho deia William Shakespeare a El somni d’una nit d’estiu : “Quan estem desperts tenim un ordenat món en comú, però quan somiem, cadascú té el seu propi”: guanyar les eleccions, omplir escenaris, reduir el nombre de drogodependents, tenir un sistema educatiu exemplar o convertir-se en el diari de referència. Fer-los realitat depèn de cadascú. De moment, a l’ARA Balears continuarem treballant per fer un bon diari.