LLISTAT MONTORO

Les Fontanelles, Son Oms, participades de Sa Nostra, i Vipasima, deutes balears amb Hisenda

Empreses que han promogut diferents operacions immobiliàries a les Illes o a l'estranger amb capital illenc, els principals creditors fets públics per Montoro

La seu d'Orizonia. / PERE BOTA
Jaume Perelló
23/12/2015
3 min

PalmaMés de 100 milions d'euros deuen a la Seguretat social o a altres organismes públics empreses que tenen la seu o l'activitat principal a Balears, segons el llistat publicat aquest dimecres pel Ministeri d'Hisenda. Per descomptat, i com passa a la resta de l'Estat, les relacionades amb la promoció i l'especulació immobiliària ocupen els primers llocs, després que la crisi econòmica els afectàs de ple.

L'empresari Matthias Kühn, a qui el Govern de Bauzá va facilitar tant com va poder l'explotació d'activitats a Tagomago que eren perjudicials per al medi ambient, segons els tècnics, acumula 3,7 milions d'impagaments a la Seguretat Social, però no és ni prop fer-hi l'únic. Una altra empresa destacada del sector, Engel and volkers Mallorca, deu 1,8 milions.

Però un dels paquets de deute amb el fisc més significatius, segons les dades publicades per l'Estat, correspon a empreses vinculades a l'extinta Caixa de Balears Sa Nostra. Mitjançant la seva filial Invernostra, l'entitat va participar de Residencias y Casas Singulares, una empresa vinculada al promotor Mateu Sastre, que va deixar 11 milions impagats als organismes públics de l'Estat.

També el Consorcio Inmobiliario Mare Nostrum, fundat el 24 de març de 2003, amb un capital social d'1,5 milions d'euros, i participat d'Invernostra a través del responsable d'empreses participades de Sa Nostra en aquell moment, Rafael Gerardo Oliver Roca. Aquesta entitat deu 15 milions d'euros a la Seguretat Social, després d'una fallida operació immobiliària per a la construcció d'un nou complex urbanístic de 4.000 places residencials al paratge de Casa Don Juan, a Múrcia, que va deixar compradors afectats. La iniciativa la capitanejava Juan Tolo Seguí i el seu soci José Pedro Iglesias Moure, tots dos investigats de manera preliminar per la Fiscalia Anticorrupció per diferents operacions, com la que va publicar l'ARA Balears fa 2 anys, que havia de promoure la construcció d'un edifici "espectacular" a Miami, i que va deixar un forat a la ja desapareguda caixa d'estalvis de Balears de 50 milions de dòlars.

El mateix Iglesias figura com a partícip d'una societat, Consorcio Inmobiliario del Mediterráneo, on també va tenir càrrec l'exdirector general de Sa Nostra Pere Batle, a més de l'empresari Juan José Hidalgo. Aquesta empresa deu a dia d'avui 13 milions d'euros al fisc.

Operacions polèmiques

Altres empreses que han protagonitzat operacions immobiliàries polèmiques i fins i tot investigades per la justícia formen part del llistat de 4.855 contribuents que deuen més d'1 milió d'euros als organismes de l'Estat. La gestora de desenvolupament del polígon de Son Oms hi apareix amb un deute de 2,6 milions, mentre que la societat Vipasima, que va aixecar un edifici a Son Castelló i que Anticorrupció va sospitar que hauria pogut beneficiar-se d'un canvi de paràmetres promogut per UM, deu 2,5 milions.

Precisament un vell conegut del ja desaparegut partit, Roman Sanahuja, té un deute de més de 22 milions d'euros amb l'Estat mitjançant una de les marques de Sacresa (Sacresa Terrenos), l'empresa que va protagonitzar l'operació de Can Domenge.

Així mateix, una empresa que ha tingut relació amb les Fontanelles, Riofisa, surt al llistat publicat aquest dimecres per Hisenda. 34 milions d'euros ha deixat sense pagar, aquesta companyia, que durant un temps va ser la que va tenir l'opció de promoure el projecte urbanístic que amenaçava la darrera zona humida de Palma. Fa uns anys, Riofisa es va desentendre de la iniciativa, avui encapçalada per Unibail Rodamco.

Sector turístic

El sector turístic, i sobretot les empreses que han entrat en concurs els darrers anys o que ja estan en fase de liquidació, tampoc no s'alliberen de figurar en la llista dels morosos de Montoro. Baleares Link Express no és una empresa gaire coneguda, però sí la seva marca comercial Hola Airlines, una companyia impulsada pel germà de Juan José Hidalgo, Mario, que no ha liquidat 1,9 milions.

Viajes Iberia en deu 8, i Marsans 23. Pel que fa a Orizonia, que va ubicar el seu imperi abans de caure al Parc Bit, en deu 4,7. També hi apareixen altres noms coneguts, com Iberworld, que va ser fundada per la família Fluxà.

D'altra banda, el sector audiovisual apareix igualment en el llistat d'Hisenda. A més de diferents empreses productores i distribuïdores de cinema, el grup Secuoya, al qual pertany l'actual adjudicatària dels informatius d'IB3 Ràdio i TV, Central Broadcaster Media (CBM), figura com a deutor del fisc amb un total de 2,2 milions d'euros impagats.

stats