Restauració es planteja tenir un conveni propi i sortir d’hostaleria
Les patronals d’Eivissa i Menorca rebutgen l’acord i asseguren sentir-se “ignorades”
PalmaEl nou conveni d’hostaleria és una bona notícia per als sindicats i per al Govern, però el malestar que varen expressar abans que s’aprovàs les sales de festa i la restauració durà coa i, probablement, tindrà conseqüències. L’associació mallorquina de restauració es planteja sortir del conveni d’hostaleria per tenir-ne un de propi o reclamar que el conveni actual tingui “un apartat diferent”, com el de les Canàries, on es tinguin en compte les particularitats de la restauració.
Els serveis jurídics de l’associació estan valorant diverses opcions, però el seu president, Alfonso Robledo, ja adverteix que “així no podem” i adverteix que la restauració no se sent representada dins l’acord a què es va arribar dijous entre la patronal hotelera mallorquina, CCOO i UGT. Tot i estar a favor d’un augment salarial, assegura que “no es poden comparar els bars de Pere Garau amb un gran restaurant del passeig Marítim” i considera que l’increment de sous s’hauria de fer “d’acord amb el benefici dels empresaris”, perquè “la ràtio de despesa de personal que tenim nosaltres és molt superior a la d’un hotel”.
Robledo també denuncia que els hotelers i els sindicats “han fet reunions sense comptar amb nosaltres” i, si bé es veritat que al món de l’hostaleria “alguns han guanyat molts de doblers aquests anys, d’altres no tants”, en una clara referència a la rendibilitat hotelera, que no ha deixat de créixer amb l’augment de l’arribada de turistes.
Per això, una de les opcions que planteja l’associació mallorquina és crear tres categories laborals dins la restauració que permetin ajustar el conveni en funció de les possibilitats de cada empresari i diferenciar-se dels hotelers, però les queixes cap al nou acord no s’aturen aquí, ja que des de Menorca i les Pitiüses es denuncia que no s’han tingut en compte les seves patronals a l’hora d’impulsar aquest nou conveni, el més important de les Balears en nombre de treballadors, ja que afecta més de 130.000 persones.
Menorca
L’associació menorquina de cafeteries, bars i restaurants va denunciar ahir sentir-se “ignorada” dins les negociacions del conveni, perquè “cap de les parts que va presentar dijous el conveni s’ha dirigit al gremi menorquí per plantejar la possibilitat de la seva participació”.
De fet, asseguren que varen rebre la convocatòria de la roda de premsa en què es va anunciar l’acord només unes hores abans i que encara no coneixen el contingut complet del que es va signar. Per això, denuncien que el Govern “no ha vetlat en absolut perquè es respectin també els legítims interessos de cafeteries, bars i restaurants de l’illa”. Si bé encara no tenen clar quina serà la següent passa a seguir, creuen que aquest fet marca “un punt d’inflexió en les relacions entre patronals i sindicats i amb l’Administració autonòmica”.
Les Pitiüses
A Eivissa, els sindicats s’han mostrat molt satisfets amb el conveni. Creuen que la negociació ha estat “molt més curta del que s’esperava” i han destacat que “no ha estat necessari fer cap tipus de mobilització”. Així es pronunciava ahir el portaveu d’UGT a les Pitiüses, Fernando Fernández, qui recordava que la pujada de salaris del 17% permet “dignificar els salaris”.
Menys content estava Fernández per l’actitud dels hotelers eivissencs, ja que diu que el conveni incorpora algunes peticions que s’havien fet mesos enrere per part de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, i que incidien més en l’actualització d’algunes referències a lleis i normatives que han canviat els darrers quatre anys. Reconeix que la patronal menorquina sí que es va queixar que el conveni no els havia arribat i no l’havien pogut revisar, però no va ser així des d’Eivissa i Formentera. Fernández digué que, a més, no és just que els pitiüsos es vulguin posar en la mateixa situació que Menorca, ja que assegurà que a Eivissa i Formentera els establiments han fet un “salt qualitatiu” que no han fet a la balear del nord, i que “ara s’ha de compensar els treballadors”.
També criticà que la restauració i l’oci no volguessin signar aquest acord. El sindicalista digué que “no li sembla just venint del sector que més frau comet de tot l’Estat” i indicà que “els restaurants han apujat els preus” i que “les entrades de les discoteques són molt cares”, encara que reconegué que ell ja no surt.
Per la seva banda, el president de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, Juanjo Riera, en donà una versió ben diferent. Segons Riera, un cop varen fer arribar les seves pretensions als homòlegs de Mallorca, la FEHM els contestà que l’acord “ja estava tancat”. Riera es mostrà contrari “no al fons, sinó a les maneres”, i assegurà que encara que està d’acord que s’han d’apujar els salaris, no creu que sigui just que no es tinguin presents els empresaris pitiüsos. Diu, a més, que el motiu pel qual s’ha aprovat tan aviat és perquè tant el Govern com la Federació Mallorquina volien signar el pacte abans que es fes efectiva la dimissió de la seva presidenta, Inma de Benito.