Schlumberger, un projecte “veciat" pel Ministeri de Medi Ambient
El Ministeri de Medi Ambient ha donat tancament a l’expedient de prospeccions al golf de Lleó, però des de 2014 han estat moltes les trampes que s’han fet per intentar que el projecte continuàs endavant
EivissaL’Aliança Mar Blava ha celebrat aquest dilluns l’arxiu de l’expedient del projecte de prospeccions petrolíferes promogut per l’empresa Services Petroliers Schlumberger i previst al golf de Lleó. “El Ministeri va donar tres mesos a l’empresa perquè aportàs tota la documentació de l’estudi d’impacte ambiental, i no ho ha fet”, ha explicat el portaveu de la plataforma Carlos Bravo, que ha recordat que “si no s’hagués arxivat aquest projecte, estaríem davant un delicte de prevaricació”. I això que d'irregularitats amb aquesta tramitació se n’han comeses moltes. Així ho ha denunciat Bravo recordant tot el recorregut que ha tingut aquest expedient, que es remunta a l’any 2011, dos anys abans que es creàs l’Aliança.
“Un dels primers triomfs de Mar Blava va ser celebrar el tancament d’aquest projecte l’any 2014”, explica Bravo, que recorda que en aquell any el Ministeri va decidir posar fi a l’expedient després que s'exhaurís el termini de presentació de documentació pública pel qual l’empresa promotora, en aquell moment Seabird Exploration, va tenir 18 mesos. Aquesta decisió estava emparada per la llei vigent quan es va obrir l’expedient, el Reial decret 1/2008 que va ser substituït per una nova 'llei Rajoy'", segons explica Bravo.
Des d’ençà l’empresa promotora no es va quedar de braços plegats i va demanar una pròrroga, en la qual no només demanava més temps, sinó també que el seu expedient fos estudiat des del punt de vista de la nova legislació, “que resulta més favorable per als promotors”.
D’aquesta manera el Ministeri va obrir un segon expedient del mateix projecte, però aquest sota la titularitat de Schlumberger. “Això és del tot una il·legalitat”, explica Bravo, que diu que “no hi poden haver dos expedients oberts per un mateix projecte”, i menys que tots dos continuïn en marxa amb dues lleis diferents. A més, des de l’Aliança, “que sempre ha estat molt a sobre de tots els projectes”, van observar una nova maniobra: els estudis previs i ambientals que s’havien fet al primer expedient haurien estat “heretats” al segon, de manera “que se saltaven la fase d’exposició pública”.
Tota una sèrie de jocs que l’Aliança va veure que minvaven el mateix dia que van presentar una denúncia davant els tribunals contra dos alts càrrecs del Ministeri pel tractament que rebia el projecte de Cairn Energy. “Va ser quan van veure que l’Aliança Mar Blava no només fa escrits legals, sinó que també els eleva a la Fiscalia”, sentencia Bravo, i afirma “tenir dubtes” sobre quin hauria estat el desenllaç d’aquest projecte si mai no haguessin anat als tribunals.
Finalment, i davant els nombrosos escrits de l’Aliança Mar Blava, el Ministeri va demanar què havia de fer a l’Advocacia de l’Estat, que es va pronunciar el passat 21 de desembre refusant els informes que s’havien presentat als primers estudis d’impacte ambiental, ja que “molts d’ells estaven mancats de base científica”, malgrat que el Ministeri havia estat a punt de tornar-los a acceptar per segona vegada. A més, es va ordenar que en les fases prèvies es demanàs opinió a les administracions i col·lectius que havien demanat ser presents a l’expedient, com els consells insulars de les balears i molts ajuntaments.
Això obligava Schlumberger a gairebé haver de començar de nou tot l’expedient que s’havia iniciat l’any 2011, aportant tota la documentació necessària per poder-la posar a l’abast de les administracions públiques que ho demanaven.
Finalment i davant el silenci de l’empresa, passats els tres mesos que marca la llei “i quinze dies per donar un mínim de marge”, l’Aliança Mar Blava va demanar el mes passat l’arxiu del projecte, cosa que la nova llei obligava a fer un cop transcorregut aquest termini. “No han tingut més remei que fer-ho, d’altra banda estarien prevaricant”, s’ha felicitat Bravo, que ha advertit que l’empresa té un temps per recórrer aquesta decisió. “No creim que ho facin perquè ni s’han molestat a demanar una pròrroga”, diu Bravo, i reconeix que estaran atents.
Projectes oberts
Malgrat aquesta notícia, l’Aliança Mar Blava té ara el focus posat en el projecte Spectrum que pretén explorar totes les Balears. Bravo diu que aquest projecte havia caducat perquè havien passat els 18 mesos que marca la llei per la seva tramitació, però que el Ministeri de Medi Ambient els ha donat una pròrroga que pot fer que “en qualsevol dia” surti en fase d’exposició pública, motiu pel qual “s’haurà d’al·legar massivament” com ja es va fer per lluitar contra Cairn Energy.
A més també preocupa, i molt, un projecte de l’Institut Nacional d’Oceanografia de Tirenze, a Itàlia, que “malgrat disfressar-se de projecte purament científic” des de l’Aliança sospiten que “amaga interessos de les petrolieres”. I és que els punts que volen explorar, amb sistemes similars als de les prospeccions petrolieres, tenen, per les seves característiques, tendència a emmagatzemar hidrocarburs, per això “estan molt pendents” de la seva tramitació.
El biòleg i també membre de l’Aliança Jaume Estarelles, ha recordat que malgrat que l’organització treballa per aconseguir que s’aturin tots els projectes que hi ha en marxa, l’objectiu és aconseguir una llei “que blindi la part balear de la mediterrània” d’aquest tipus de prospeccions, ja que amb el tancament d’un expedient “la zona queda oberta a poder rebre més projectes”.