Son Gotleu, un barri que conviu amb fems, precarietat i policia
Mateu Isern diu que s’hi estan fent millores, però l’oposició diu que està abandonat
Palma“És hora d’encaminar Son Gotleu en l’aposta de futur”, manifestava Mateu Isern poc temps després de prendre possessió del càrrec com a batle de Palma. Si bé la situació del barri ha millorat respecte de les altes tensions que havia arribat a sofrir anys enrere, la realitat actual encara no assoleix l’ideal que Isern hi havia volgut establir. Almanco, així ho pensa l’oposició de l’Ajuntament.
A finals d’agost del 2011, arran de la mort accidental d’un nigerià, Mateu Isern es va comprometre a aplicar “un pla d’acció urgent” per la millora de la barriada que fou aprovat per unanimitat. Fa uns dies, però, la regidora de MÉS, Neus Truyol, va criticar que “els del PP són uns cínics” per no haver duit a terme aquest pla. Aina Calvo, per part del PSIB, també ha retret més d’un pic al batle l’incompliment de les seves promeses.
L’Associació de Veïns Orson Welles mostra igualment la seva insatisfacció amb Isern. El grup MÉS, a partir de les crítiques realitzades per l’associació, sol·licità a l’Ajuntament investigar la situació real que viu el barri, la seva neteja i que doni resposta a les peticions fetes pels qui hi viuen. Per la seva banda, el batle Isern manifestà fa uns dies que “és honest que es reconeguin els problemes i que no se solucionaran en una legislatura ni en dues”.
Aquests dies, la situació a la barriada continua reflectint el conflicte obert. L’estat de brutícia dels carrers i finques és bastant major al que es pot observar per altres zones de Palma. Vessaments provinents de les cases, excrements, llaunes de cervesa i clovelles, entre d’altres, suren per rierols d’aigües residuals.
Una comerciant del barri creu que el problema principal és la falta d’educació. Opina que l’Ajuntament hauria de millorar el seu programa d’informació, “amb fullets i conscienciant la gent del barri”.
“Cada dia he de netejar l’entrada de la gelateria. Hi ha bolquers, eixugamans, fems que hi tira la gent...”, expressa. Aquesta comerciant relaciona la falta d’higiene amb un problema molt important per als infants. “Si els nins i les nines estan baixos de defenses i es passegen o viuen a les seves cases en aquestes condicions, el perill és molt greu”, adverteix. A més a més, creu que les finques estan molt deteriorades per dins, i que els patis interiors “són plens de porqueria”.
Zones més afectades
Passejant pel barri es pot observar per petits patis veïnals com infants juguen a la pilota rodejats de papers que cauen des de les finestres. De fet, un d’aquests nins deixa de parar atenció a la pilota mentre agafa un d’aquests papers i se’l mira.
Allà mateix, dos seients bruts, romputs i amb una deixadesa notable es mantenen inalterables per sortir a prendre la fresca o vigilar els infants mentre juguen, si els crits intermitents des de les finestres no tenen l’efecte desitjat.
Les façanes, tot i que semblants a tota la barriada, mostren resplendors de ronya davall les capes de pintura ja inexistents. Algunes portes, a més, enyoren vidres i mànecs, que han de substituir per cadenes.
És la zona coneguda com ‘dels pics’, ja que cada passatge té el nom d’algun, la que es veu més afectada pel mal estat del barri. De fet, el centre, a excepció d’algun tram d’alguns carrers principals on la brutícia regenta les voreres, s’allibera dels residus que hi imperen.
El batle Isern defensa la tasca de neteja que s’hi du a terme argumentant que “ara mateix hi ha sis persones que netegen, mentre que el 2011 només n’hi havia quatre”. Però, segons indica MÉS, el nou sistema de rutes del servei d’Emaya no funciona. “Abans hi havia 22 rutes diàries i ara hi ha 11 rutes alternes, és a dir, que fan net cada dos dies”, critica Neus Truyol, que sentencia que “Son Gotleu és un barri abandonat”.
Presència policial
En relació als conflictes que acostumen a aflorar pel barri, la presència de la Policia Nacional i Local es manifesta de manera notòria aquests dies. De fet, fa poc menys d’una setmana que va haver-hi una lluita veïnal entre nigerians i gitanos, en què es varen detenir dues persones per amenaces de mort, una de cada bàndol. Tot i així, la regidora popular pel districte de Llevant, Antònia Fornari, continua creient que Son Gotleu “és una barriada molt tranquil·la des de fa anys”.
Els veïns, però, coincideixen entre ells i donen una visió contrària a les declaracions de Fornari. “La situació està molt malament. Davant de casa meva sempre hi ha bregues, crits, problemes”, explica un habitant del barri. Una altra veïna, en la mateixa línia, ens explica, amb cert alarmisme, que “cada dia o roben o es barallen”. És per això que la presència de la Policia Local voltant per les rodalies de la barriada o la de la Policia Nacional identificant residents no minva.
En la visita del batle Isern a l’escola d’estiu de Son Gotleu, la major presència policial va ser, però, una de les demandes que els al·lots i al·lotes li feren.
Pels veïns consultats, tot i així, la situació no és culpa directa de l’Ajuntament. Creuen que el mal comportament de qui hi viu o la falta de civisme o d’educació de molts d’ells són un factor determinant a l’hora d’entendre el dia a dia d’aquest indret de Palma. És difícil establir-ne un culpable directe.
Son Gotleu és una barriada de contrastos, de zones d’ombra i d’algun tram que presenta la normalitat de Palma. Isern vol retornar-hi la màxima dignitat, mentre que l’oposició creu que l’actuació del primer edil és insuficient. Hi ha expectatives de millora, centrades, sobretot, en l’educació.