Suspesa de sou una cambrera de pisos que va denunciar la sobrecàrrega als hotels
La treballadora d'un hotel a Lloret de Mar va participar en la campanya que va incloure també la realitat de les netejadores de Balears
PalmaUna cambrera de pis de l'hotel Don Juan, de Lloret de Mar, ha anunciat públicament que la seva empresa l'ha suspesa 15 dies de feina i sou a causa de la seva participació en la campanya pública de sensibilització i denúncia de la precarietat en la qual desenvolupa la seva tasca aquest col·lectiu.
Precisament aquest dimecres, que se celebra el Dia mundial de l'ocupació digna, s'ha sabut que Antonia Barrera, que fa 25 anys que treballa en aquest hotel, va rebre la notificació de la suspensió de 15 dies de salari i feina, a conseqüència de la seva participació en la campanya de denúncia.
Barrera va concedir el 24 juny 2015 una entrevista a Ernest Cañada, del centre d'investigació Alba Sud, elaborada en el marc de la campanya sindical internacional promoguda per la UITA, i a Espanya CCOO i UGT. En aquesta entrevista, àmpliament divulgada a través de les xarxes socials, la treballadora i sindicalista recorda que “vaig explicar la situació laboral que estam vivint les cambreres de pis a Lloret de Mar i a la resta d'Espanya. Vaig parlar de la sobrecàrrega de treball a la qual estam sotmeses, els abusos que patim i com les empreses tracten d'evitar que ens organitzem sindicalment per defensar els nostres drets; i en particular dels problemes que havia tingut jo des que era delegada sindical. En cap moment vaig citar l'hotel concret en què jo estava treballant”.
Per aquests fets, l'empresa li va obrir un expedient disciplinari per “considerar inacceptables” aquelles declaracions i l'ha suspesa 15 dies. “Aquesta situació em sembla absolutament injusta i desproporcionada i en el fons l'únic que pretén és que treballadores com jo, que parlam i demanam els nostres drets, siguin apartades. Però no em faran callar. No ens callaran”, ha dit públicament.
Eulàlia Corralero, cambrera de pis també a Lloret i creadora i dinamitzadora del grup de Facebook Les Kellys, amb més de 600 membres, dedicat a promoure la solidaritat i defensa dels drets de les treballadores dels hotels, i que com Toñi també és delegada sindical de CCOO, ha assegurat que “em sembla lamentable que en l'època actual en què vivim se sancioni una companya per expressar en veu alta el que totes les treballadores d'habitacions expressam en veu baixa”.
Cal recordar que Podem va anunciar fa un mes que tramitaria una iniciativa parlamentària a Balears per tal de promoure la millora de les condicions d'aquest col·lectiu, que també ha rebut el suport de la coalició MÉS, que en diferents ocasions ha manifestat la necessitat de reduir la sobrecàrrega de feina que han patit els darrers anys aquestes treballadores.
Treball digne
Precisament en el marc del Dia internacional del treball digne, José Luis García, secretari d'Organització i Finances de CCOO, ha manifestat que és urgent “generar ocupació de qualitat i millorar les xarxes de protecció social per als sectors que més ho requereixen”, i és per aquest motiu pel qual CCOO està en aquests moments recollint signatures per a la presentació d'una Iniciativa Legislativa Popular per una prestació d'ingressos mínims que doni cobertura, com a dret, als qui estan mancats de recursos.
García ha dit que la precarietat no està solament, “encara que també, en les condicions laborals que pateixen els treballadors i les treballadores, sinó que té un determinat caire ideològic que abasta des de les prestacions socials als serveis públics. La crisi ha estat la millor coartada per instaurar aquest model basat en retallades i precarietat”, ha lamentat.