Terraferida denuncia que l'oferta de lloguer turístic ha crescut un 53% en un any
Només un 2,3% dels allotjaments que s'anuncien afirmen que tenen llicència
L'oferta de places de lloguer turístic a Mallorca ha crescut un 53% en un any. Només uns dies després que Terraferida denunciàs que a Mallorca hi ha més de 78.000 places de lloguer turístic comercialitzades a través del portal web Airbnb (a les quals s'haurien d'afegir les que arriben per part d'altres plataformes, com Homeaway), el col·lectiu ecologista ha publicat aquest dimarts les dades actualitzades al març d'enguany.
Segons l'informe, basat en dades del portal Inside Airbnb, només un 2,3% dels allotjaments que s'ofereixen a la plataforma anuncia que té llicència turística, tot i que el nombre d'habitatges disponibles ha crescut un 31% (no obstant això, la llicència no és, de moment, obligatòria, ja que el Govern encara no ha aprovat la regulació respecte d'aquesta qüestió). En aquests moments hi ha, segons Terraferida, 109.133 places distribuïdes en 14.858 allotjaments.
D'aquests, 350 afirmen que tenen llicència a Airbnb o que estan en tràmits d'aconseguir-la i des de Terraferida apunten que "la febre del lloguer turístic ha atret Mallorca a fons d'inversió i especuladors de tot el món", un fet que suposa un increment de l'edificació turística, la massificació, els preus del lloguer i dificulta l'accés a l'habitatge per part de la població resident.
Des de l'entitat ecologista denuncien que, a més, les estades turístiques es van doblar en un any, ja que entre el 2015 i 2016 van experimentar un creixement del 109%. En qualsevol cas, recorden també que la seva intenció no és "criminalitzar el lloguer turístic", sinó obrir un debat sobre el tema, ja que "no sembla que les administracions hagin fet cas de les advertències" publicades.
Amb aquestes advertències es refereixen a un informe redactat per tècnics que treballen en l'elaboració del PIAT (Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics) i publicat el mes de desembre en el context d'unes jornades organitzades pel Consell de Mallorca on es debatia sobre el lloguer turístic.
De fet, sobre aquest aspecte s'ha pronunciat avui mateix la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, qui ha criticat que s'acusi d'inacció la institució, "atès que aquestes dades eren públiques i estaven penjades al web del Consell des del mes de desembre". També ha explicat que a partir d'aquesta informació es podrà estudiar com es fa la zonificació a l'illa si finalment la llei que ha de regular el lloguer turístic dona aquesta competència a la institució insular.
De moment, s'han identificat, segons Garrido, "vuit subsistemes turístics" que impliquen "comportaments d'estades turístiques completament diferents", fet que permetria regular a cada una d'aquestes zones en funció de les seves necessitats. La consellera també ha explicat que, en matèria urbanística, la gran majoria de les infraccions que es cometen en sòl rústic tenen a veure amb habitatges destinats al lloguer turístic i ha assegurat que el Consell serà "ràpid" i "efectiu" en l'actuació contra aquestes il·legalitats.