TERRITORI

Tres busos llançadora per poder deixar el cotxe a Campos i no col·lapsar es Trenc

El Govern impulsa un pla de descongestió vinculat a la declaració de Parc que podria estar en funcionament aquest estiu

El col·lapse estiuenc a Es Trenc es repeteix des de fa dècades sense que ningú el gestioni.
J. Perelló
22/05/2016
3 min

PalmaTres busos llançadora operaran durant tot l'estiu entre Campos i les platges de ses Covetes i es Trenc per tal d'evitar la massificació de cotxes que any rere any es registra a l'entorn d'aquest preuat litoral del migjorn mallorquí.

Aquesta és una de les mesures que prepara el Govern per tal de reduir la pressió sobre el futur Parc Natural, que ara mateix es troba en tramitació. “Es tracta de començar a acostumar els ciutadans que no és necessari ni recomanable arribar en cotxe privat al cor d'un espai natural. Que precisament ordenar el trànsit i la pressió humana és quelcom que fan totes les societats que volen preservar els valors d'una zona perquè en puguem gaudir sense la degradació actual”, va dir a l'ARA Balears la directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Caterina Amengual.

El Govern intentarà que la mesura entri en funcionament aquest mateix estiu, si bé encara no es pot determinar quan es posarà en marxa. Seran tres busos de pis baix, és a dir, “no són autocars, sinó que estan pensats especialment per fer de llançadora, i amb facilitat d'entrada i sortida per a gent que va amb motxilles i estris a les mans”, va dir.

Segons les previsions que figuren en el projecte de declaració de Parc, a més d'aquesta mesura que aspira a deixar molts vehicles a Campos, hi haurà un total de 1.500 places d'aparcament públic: 300 a ses Covetes, 400 a sa Ràpita i 800 a sa Barralina. “És un tema que estam treballant amb l'Ajuntament de Campos, que durant 15 anys no ha estat capaç de resoldre la situació. Certament no és fàcil, perquè hi ha molta pressió, però el que no pots fer és ignorar aquesta realitat. Cal regular-ho i tots gaudirem millor de l'espai”, afirma.

En aquests moments, Medi Ambient estudia les al·legacions presentades per diferents col·lectius i particulars, principalment propietaris i explotadors de negocis de l'entorn del futur parc. En total, 86, que combinen des d'aspectes formals, com la celeritat en la tramitació, fins a aquells que reclamen més protagonisme dels propietaris en la gestió. “No tenim problema a estudiar a fons tot el que se'ns proposa i a incorporar allò que pensem que aporti millores. I si el canvi és substancial, tampoc no tenim embuts a tramitar una nova exposició pública. Del que es tracta és de fer el millor Parc Natural amb la màxima participació”, assegura la directora general.

Pel Govern ni el nombre ni el contingut de les al·legacions no són especialment preocupants. Medi Ambient és conscient que cada regulació provoca alguna oposició, “però volem que s'imposi l'interès general d'un espai que fa 25 anys que s'havia de declarar Parc Natural”. La Conselleria disposa de diferents esborranys del prescriptiu Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), que s'han anat fent amb el temps, i en principi s'ha agafat com a referència el de 2011.

A més d'ordenar el trànsit, els aparcaments i la pressió humana en el seu conjunt, la missió principal de la declaració i del PORN serà la de gestionar els recursos naturals. En aquest sentit, es prohibirà, per exemple, el trànsit de vehicles per dins el Parc, a excepció dels propietaris. Avui és habitual veure més d'un 4x4 o quad circular pels camins arenosos. De fet, els explotadors dels bars i restaurants de la platja van i vénen constantment.

També els fondejos es controlaran i es regularan. “Ja hi estam treballant amb el CN Sa Ràpita i amb altres organismes. Evidentment tots volem anar a fer un bany a les aigües del Trenc, però si ho fem bé, a més en conservam la posidònia, que és la responsable d'aquestes aigües tan transparents”, diu Amengual.

Prohibit pescar-hi

En canvi, la pesca submarina quedarà completament prohibida a tota la zona marina d'influència del Parc. “No és un lloc especialment atractiu per a aquesta activitat, perquè el fons és arenós, però és important decretar aquesta prohibició que, a més, té efectes conservacionistes comprovats”, afirma la directora general.

No tot són crítiques, ni de bon tros. Els agroturismes que hi ha a la zona ja han manifestat satisfacció per la mesura, que puja de categoria automàticament els seus establiments. “El més important és que amb crítiques i propostes, ningú no diu no al parc. Això ja ens sembla molt”, sentencia Caterina Amengual.

stats