POLÈMICA SENTÈNCIA JUDICIAL

El cas Valtonyc crea un moviment ciutadà solidari

Molts col·lectius fan sentir la seva veu i donen suport a una plataforma “en defensa de la llibertat d’expressió”

/ M. BARCELÓ
Miquel Barceló
25/02/2017
3 min

IncaEl rebuig a la condemna de tres anys i mig de presó per al raper de sa Poble Josep Miquel Arenas (de 23 anys), dictada aquest dimecres per l’Audiència Nacional, ha encès una espira de rebuig social que aquest divendres ha agafat força a Inca, en forma de plataforma ciutadana. S’ha repost així a la crida que s’ha fet des de la delegació local d’Obra Cultural Balear.

Més de 100 persones, unes a títol particular, altres representant nombrosos col·lectius socials d’àmbit divers -des del món de la cultura fins a associacions de tercera edat passant per partits polítics i agrupacions locals d’esquerra-, han sumat la seva veu de protesta. I ho han fent mostrant-se predisposats a articular una mobilització social de rebuig del que molts consideren “un atac a la llibertat d’expressió” projectada en la condemna al músic. A les xarxes socials, el cas Valtonyc ha agafat un bull amb tot tipus de reaccions, la majoria de les quals d’indignació pel càstig rebut.

Valtonyc, amb la seva composició musical, que alguns han definit com “una crítica a determinats assumptes polítics i socials d’actualitat”, ha incorregut, segons l’Audiència Nacional, en tres delictes: enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. Es recorrerà contra la sentència davant el Tribunal Suprem.

Un dels moments més emotius de l’assemblea ciutadana d’ahir va ser l’aplaudiment a Magdalena Arenas quan es va presentar com la germana de Valtonyc.

El que per alguns és “un llenguatge metafòric dins un codi cultural de discòrdia” mereix una resposta social per a la qual es plantegen diversos escenaris i accions contraris a la sentència, “perquè podríem acabar no podent fer gloses”, es va apuntar des de l’auditori, que en torns de paraules ha anat plantejant i recollint propostes.

Manifestació a sa Pobla

Una gran manifestació a sa Pobla, “on més s’estima Valtonyc”, està entre les opcions capdavanteres quant a mobilització que s’anirà perfilant en els propers dies, tot i que ja se n’ha demanada una per a l’ 1 de març, Dia de les Illes Balears.

De l’assemblea, n’ha sortit el compromís de crear diferents comissions de treball: per redactar un manifest i un argumentari, “per combatre la tergiversació mediàtica”, una de mobilització cultural i una d’econòmica per recaptar fons per a la causa. Tot orbitant al voltant de l’objectiu d’assolir “l’absolució de Valtonyc”.

La mobilització que està ja en marxa no sols se centrarà a reclamar la llibertat per a Valtonyc, sinó també “per aturar la deriva autoritària” i “evitar que la llei Mordassa posi fi a la llibertat d’expressió”. Per aquest objectiu s’intentarà que els ajuntaments expressin, o no, mitjançant mocions dels partits d’esquerra i nacionalistes, el seu posicionament sobre la condemna a presó de Valtonyc.

També s’ha demanat no caure “en les provocacions de Jorge Campos”, destinatari d’algunes estrofes de les composicions del raper, perquè consideren que el dirigent del Círculo Balear només cerca protagonisme gratuït.

Així mateix, es planteja que hi hagi protestes davant els ajuntaments en un cas que molts titllen d’inèdit i en què es fa comptes recórrer fins a Estrasburg “si és necessari”.

A l’assemblea, es deixaren sentir el glosador Mateu Matas Xurí, el cantautor Biel Majoral, representants polítics com David Abril (MÉS), Julen Adrian (Alternativa per Artà), Tomeu Martí i també representants de plataformes cíviques com Assemblea Sobiranista de Mallorca, delegacions de l’OCB, Gent per Sineu, Ateneu de Pollença, Ateneu de Felanitx, Moviment per Alcudienc, el GOB... Tot amb la idea de frenar una sentència “que pot retroalimentar la llei Mordassa” i que pretén aglutinar el màxim de gent “davant la necessitat de fer tombar l’estaca”. No obstant això, durant el debat s’admeté que amb les composicions de Valtonyc “algú s’ha pogut sentir ofès”. Sigui com sigui, el moviment a favor de la seva llibertat ja ha tingut el tret de sortida.

“La llibertat d’expressió no ho empara tot”

La portaveu del Govern, Pilar Costa, va evitar donar un suport incondicional al raper mallorquí i va admetre que algunes de les seves lletres no li agraden. “Òbviament, la llibertat d’expressió no ho empara tot”, va assegurar, tot i que va subratllar immediatament que “allò que el Govern no comparteix en cap cas és l’anomenada llei Mordassa”.

Així mateix, Costa va evitar valorar el tuit que la consellera de Transparència, Ruth Mateu, va escriure dimecres, en el qual afirmava que “un Estat on es castiga més escriure cançons que la corrupció no és un estat democràtic”. El PP ja va anunciar dijous queli’n demanaria explicacions al Parlament. Mateu hi ha respost fixant el tuit al seu perfil.

stats