ENERGIES RENOVABLES

Via lliure als grans parcs fotovoltaics

Aprovada la utilitat pública de sa Caseta, precedent per a Cap Blanc i Santa Cirga

El conseller Marc Pons i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizad.
Jaume Vinyas
21/07/2017
2 min

PalmaEl Consell de Govern va declarar ahir la utilitat pública de la instal·lació del parc fotovoltaic de sa Caseta, a Llucmajor. La instal·lació generarà 20 megawatts (MW) d’energia, aproximadament el 23% de l’energia que consumeix el municipi. Suposarà una reducció de 25.000 tones de C02 a l’any, així com de 50 tones de diòxid de sofre, 74 tones d’òxids de nitrogen i 2 tones de partícules. El parc ocuparà unes 25 hectàrees de la finca de sa Caseta, un 0,08% del territori del municipi, segons va destacar el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Grozard, a les xarxes socials. Amb tot, la importància del projecte radica en el mètode elegit pel Govern per a la seva execució, que obre la porta a dos projectes més de major envergadura i que, precisament per això, han suscitat més polèmica: Santa Cirga, a Manacor, i Cap Blanc, a Llucmajor.

‘Dribling’ administratiu

La declaració d’utilitat pública permet al Govern passar per sobre de l’informe desfavorable que el Consell de Mallorca va emetre respecte dels tres projectes. El de sa Caseta fou aprovat per la Comissió insular d’ordenació del territori i urbanisme el passat 3 de febrer. Els serveis jurídics de la Conselleria d’Energia, Territori i Mobilitat han estat estudiant, els darrers mesos, la viabilitat de declarar la utilitat pública dels tres projectes en el marc de la transició energètica a Balears, un dels projectes cabdals de la legislatura. Grozard explicà a l’ARA Balears, a finals de maig, que els informes del Consell són “determinants però no vinculants”. Amb una argumentació sòlida, hi afegí, el Consell de Govern podria esquivar la negativa de l’ens insular. En aquest sentit, Groizard recordà que el Pla director sectorial energètic preveu que, en cas de no haver-hi cap tipus d’acord entre el plantejament urbanístic i les instal·lacions d’utilitat pública, la balança es pot decantar per la banda de la utilitat pública. Groizard vaticinà, llavors, que l’informe de sa Caseta estaria acabat abans de les vacances d’estiu. Els altres dos s’aprovaran, va indicar, previsiblement durant la tardor.

Un debat inacabat

La instal·lació dels dos grans parcs de Santa Cirga i Cap Blanc, que ocupen unes 50 hectàrees cadascun, tot i haver estat reduïts, ha generat l’oposició de grups ecologistes com el GOB i de col·lectius de veïns, que consideren que consumeixen massa territori. El Govern, amb Groizard al capdavant, ha reiterat, en incomptables ocasions, que qualque instal·lació d’aquestes característiques és inevitable si es vol abordar la transició energètica a les Balears. En aquest sentit, recorden que Balears només produeix el 2% en renovables malgrat que per al 2020 els objectius europeus marquen un mínim del 20%. Si s’executen tots els projectes que hi ha actualment sobre la taula, Santa Cirga i Cap Blanc inclosos, es podria arribar a la meitat, el 10%.

stats