MEMÒRIA HISTÒRICA

Acaba la primera fase de les exhumacions de Porreres

El Govern i l’equip científic n’analitzen avui els resultats

L’excavacions i els treballs d’exhumació acaben aquest cap de setmana i s’espera deixar la zona enjardinada totalment restituïda.
Miquel Barceló
19/11/2016
2 min

PorreresAquest cap de setmana acaba la primera fase del projecte d’exhumació de la fossa comuna del cementeri de Porreres, en la qual s’hi han trobat nou compartiments de restes de presoners torturats i executats durant la Guerra Civil. Els treballs duts a terme fins aquest divendres a l’horabaixa han permès recuperar-hi 50 cossos, la majoria dels quals són homes de 40-45 anys. Avui migdia, la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Ruth Mateu, es reuneix amb Francisco Etxeberria, director de l’equip científic que du a terme les tasques exhumatòries, per tal d’avaluar els resultats dels treballs que començaren el 2 de novembre. A la reunió també hi serà present Xisca Mora, batlessa de Porreres.

També avui, a les 19.30 h a l’Auditori, hi ha una reunió oberta en què el doctor Exteberria explicarà la feina feta, amb documentació gràfica de les troballes i del procés realitzat. Queden pendents els estudis de laboratori per tal d’identificar les restes trobades i per contrastar-les amb la genètica de familiars que s’han presentat al cementeri per fer-se proves d’ADN.

Durant l’excavació i exhumació de cadàvers de la novena i la darrera fossa trobades, s’hi han localizat uns grillons que, juntament amb alguns filferros trobats, confirmen que alguns presoners moriren emmanillats a d’altres. La troballa de casquets de bala dins les fosses també és una prova que alguns foren rematats per l’escamot de falangistes que s’encarregà de fer desaparèixer “entre 130 i 150 persones”, tretes de les presons de Palma, amb la intenció d’aniquilar-les. Seguint el ritual macabre, els franquistes sublevats informaren llavors que se’ls havia posat en llibertat, tal com relaten molts familiars de les víctimes que han anat visitant el cementeri.

Un llibre ple de sentiments

Aquests darrers dies s’ha posat un llibre en blanc vora la fossa per tal que, qui ho desitgi, deixi constància escrita de la seva impressió.

“Falta trobar molts cossos, encara”, han recordat de de l’equip científic, basant-se en dades dels historiadors que han estudiat aquest tenebrós episodi de la Guerra Civil a les Balears -que s’afegeix a molts d’altres viscuts en nombrosos indrets.

Memòria de Mallorca té comptabilitzades fins a 47 fosses. Porreres era de les que estava més ben documentada i la més voluminosa, la qual cosa n’ha afavorit l’obertura, ja que la del cementeri de Palma, la que registrà més execucions, es donà per inaccessible.

El Govern intentarà que es completi l’exhumació, però en una segona fase que permeti excavar sota les edificacions mortuòries que hi ha sobre la gran fossa comuna. La Conselleria havia anunciat per a dilluns una reunió amb els propietaris, però s’ha ajornat per poder tenir més temps per avisar els afectats.

stats