DOMINI PÚBLIC

Els vuit acusats per entrar a la piscina de Pedro J. seran jutjats al març

L'exdirector d''El Mundo' demana 1,5 anys de presó per a cada un dels activistes que entraren a una instal·lació que avui ja és domini públic

L'activista Jaume Sastre, va ser reduit per la seguretat privada del periodista madrileny. / C. VIERA - J. MOREY
Jaume Perelló
21/01/2016
2 min

PalmaEls vuit acusats d'envair la piscina de Pedro J. Ramírez l'estiu de 2005 seran jutjats els propers dies 2 i 3 de març en una vista en la qual el periodista els reclama una condemna d'1,5 anys de presó per un pressumpte delicte de coaccions.

Jaume Sastre, Joseph Martí, Pere Daniel Pol, Joan Lladó, Concepció Peña, Bernat Fiol, Sebastià Gayà i Andreu Pascual, segons l'acusació, incompliren la llei i violentaren el dret a la intimitat i a la llibertat d’expressió de Pedro J., segons figura en l'escrit d'acusació, quan accediren a la piscina per reivindicar que es troba en domini públic.

Pedro J. Ramírez considera que els manifestants hi entraren de manera violenta, tot i ser coneixedors que la instal·lació tenia un domini públic “en suspens” i, per tant, no s’hi podia accedir. Així, segons l’escrit de qualificacions de la representació legal del periodista, els acusats incompliren la llei i violentaren el dret a la intimitat i a la llibertat d’expressió de Pedro J., i per això reclama una condemna penal per a tots ells.

El fiscal no hi veu delicte

El fiscal ja va demanar en el seu moment l'arxivament de la causa perquè considera que els fets són constitutius de faltes, no de cap delicte, i el fet que aquest expedient hagi estat aturat més de 6 mesos és motiu suficient per demanar-ne la carpetada.

Els plets derivats d'aquell enfrontament a l'estiu de 2005 no són només contra els manifestants. Aquests també denunciaren un guarda de seguretat per la seva actuació presumptament violenta en l'intent d’evitar l’ocupació de la famosa piscina, una instal·lació dins domini públic que aconseguí una suspensió d’aquesta afectació gràcies a la cooperació del Govern de Jaume Matas, que la va considerar una instal·lació apta per a usos educatius i divulgatius.

També el Suprem es va pronunciar sobre el cas, ja que un dels que accediren a la piscina era l'aleshores diputat d'ERC Joan Puig. La seva condició d'aforat va provocar que l'alt tribunal manifestàs la seva opinió sobre el cas i consideràs que no hi havia cap delicte. Precisament per aquest motiu, l'acusació exercida per Pedro J. afirma que tots els ocupants de la piscina cometeren un delicte, mentre que Puig tan sols va incórrer en una falta fent exactament el mateix que els altres.

Domini públic

Durant aquest llarg recorregut de 10 anys del cas, precisament s'ha resolt allò que reclamaven els manifestants. El fons de la qüestió, el domini públic de la piscina, és ja un fet sentenciat judicialment. Aquesta instal·lació situada als peus del xalet que té a la costa dels Pins és, segons el Tribunal Suprem, de total ús públic.

L'alt tribunal va confirmar la sentència contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional que, estimant part del recurs del líder del Lobby per la Independència, Jaume Sastre, va anul·lar la resolució de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient de 2005 que donava a Ramírez un termini perquè presentàs un projecte que permetés regular com es podia compatibilitzar l'ús particular de la piscina amb la seva ubicació en la zona de domini públic maritimoterrestre. Ramírez demanava que durant tot el temps que es preparàs aquest projecte en quedàs suspès l'ús públic o l'obertura d'expedient sancionador.

La sentència de l'Audiència Nacional va decretar la nul·litat d'aquesta ordre i el Tribunal Suprem va confirmar la resolució el novembre de 2013.

stats