Els ajuntaments tindran la darrera paraula en la regulació del lloguer turístic si volen més restricció que els consells

El Govern presenta la modificació de la Llei de turisme, que tenia gairebé 300 al·legacions

El Govern ha presentat, aquest dilluns, la seva proposta de regulació del lloguer turístic
Carmen Buades
07/04/2017
3 min

PalmaEls municipis decidiran sobre la regulació del lloguer turístic sempre que proposin un model més restrictiu que la zonificació feta pels consells insulars. Aquesta és una de les principals modificacions que ha introduït el Govern a la Llei de turisme. Així, els consells faran un informe inicial proposant una determinada zonificació, al qual hauran de respondre els municipis per tal que pugui fer-se una proposta definitiva. Si els ajuntaments responen amb una regulació que limiti més el lloguer turístic del que preveuen des del consell, l'informe municipal serà vinculant. Aquesta mesura no s'aplica, segons ha explicat aquest divendres el conseller de Turisme, Biel Barceló, a l'Ajuntament de Palma, que tindrà llibertat per fer la seva zonificació en aplicació a la Llei de capitalitat.

A més, des del Govern volen que la zonificació es faci tan aviat com sigui possible i, per aquest motiu, la llei obliga les institucions a delimitar quines zones seran aptes per destinar-les a lloguer turístic abans de 8 mesos després de l'entrada en vigor de la llei –que entrarà al Parlament la setmana que ve i, en principi, es tramitarà per urgència–. Des de l'aprovació de la llei (que Barceló espera que es produeixi en els propers dos mesos) fins a la finalització de la zonificació no es permetran noves altes al registre de la Conselleria pel que fa al lloguer turístic.

La llei manté les sancions que s'anunciaren amb l'esborrany: aquelles persones que lloguin amb finalitat turística un habitatge sense presentar una declaració responsable poden haver de fer front a una multa de fins a 40.000 euros, aplicable al propietari de l'immoble, a qui l'exploti o a qui el comercialitzi –punt que inclou les plataformes digitals, com Airbnb–.

El conseller Biel Barceló, aquest divendres

Pel que fa als problemes de convivència que es poden generar als immobles plurifamiliars, Barceló ha explicat que aquelles persones que s'allotgin a pisos de lloguer turístic hauran de signar un document informatiu amb les normes de convivència. També es manté que la comunitat de propietaris hagi de decidir, per votació, si els immobles de la finca es podran destinar a llogar.

El conseller ha assegurat també que amb la modificació de la llei s'estableix "un sostre real de places", ja que totes aquelles que s'han donat d'alta durant els darrers anys al marge de la legislació, en cas de donar-se de baixa, no passaran a formar part de la borsa de places. A més, es preveu que els consells puguin, a través del Pla Territorial o dels PIAT, tenir la seva pròpia borsa (més restrictiva que l'autonòmica).

"Hem cercat una solució equilibrada", ha afirmat Barceló, qui ha recordat que, de les 294 al·legacions que es van presentar, "85 s'incorporen en la seva totalitat" a la llei i 112 ho faran de manera parcial. També s'ha volgut especificar les definicions de conceptes com els canals d'oferta turística i s'entén que tots aquells lloguers amb una durada inferior al mes seran turístics, excepte en aquells casos en què es pugui acreditar el contrari.

Inspeccions

Les tasques d'inspecció turística són competència dels consells insulars, excepte a Mallorca, on la Conselleria se n'encarrega i on, segons ha explicat Barceló, "es reforçarà la plantilla de tramitació d'expedients" perquè, "ara per ara, difícilment pot abastar-se tot". Per a fer-ho, es contractarà nou personal i es millorarà la tasca de coordinació amb les institucions insulars i els municipis. També s'introduirà la recerca informàtica per a trobar oferta il·legal.

Els comercialitzadors hauran de donar el número d'alta al registre de la Conselleria de Turisme dels habitatges que ofereixin i, en cas de no fer-ho, "se'ls podrà perseguir". A més, des del Govern asseguren que seguiran "insistint" per tal que el Govern central modifiqui la Llei d'arrendaments urbans (LAU) per evitar que s'utilitzi fraudulentament per lloguer habitatges en ús turístic.

stats