TRIBUNALS

Rebaixen el preu d'una expropiació perquè es tracta de "sòl urbà no consolidat"

Una sentència estima en part un recurs de l'Ajuntament de sa Pobla i rebutja que hagi de pagar 1.850.000 euros per 2.478 metres quadrats de terreny

L'Ajuntament de sa Pobla
Xesc Adrover
21/11/2016
2 min

Sa PoblaEl preu just d'un solar sotmès a un procés d'expropiació forçosa no ha d'incloure ni els costos d'urbanització ni el 10% de cessió del sòl a l'Ajuntament a què estan obligats els propietaris de terrenys que no són sòl urbà consolidat.

Una sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears recorda aquest article de la Llei d'expropiació forçosa per estimar, en part, un recurs de l'Ajuntament de sa Pobla contra la decisió del Jurat Provincial d'Expropiació de fixar un preu just d'1.851.457 euros per un terreny de 2.478 metres quadrats destinats a ser vials i inclosos en la segona fase de la ronda d'aquest municipi.

L'Ajuntament entenia que aquest preu era excessiu, i prova d'aquest fet era que, en un primer moment, el jurat havia valorat aquest mateix terreny en poc més de 313.000 euros. El propietari, Agustín Seguí Cladera, va interposar recurs perquè entenia que l'expropiació era il·legal i sol·licitava la fixació del preu just del solar en més de 2.290.000 euros.

El jurat va estimar en part el recurs de Seguí i va fixar la quantitat a pagar per l'expropiació en la quantitat esmentada abans d'1.851.457 euros, ja que va decidir no descomptar ni les despeses d'urbanització ni el 10% de les cessions d'aprofitament.

La sentència considera admissible que el Jurat Provincial d'Expropiació valori el terreny en qüestió com a sòl urbà, ja que –segons diu– "serveix també els interessos de la ciutat en conjunt, per la qual cosa s'admet que tot el terreny expropiat –la finalitat del qual precisament és la construcció d'aquest vial– rebi el mateix tractament i valoració, que seria aquest cas; i perquè una part ja s'ubica en sòl urbà, valorar-lo com a sòl urbà".

Sòl urbà no consolidat

L'Ajuntament de sa Pobla es va oposar a aquesta argumentació i va assenyalar que aquest terreny no es podia valorar com a sòl urbà consolidat i, per tant, del preu d'expropiació s'havien de descomptar els costos d'urbanització i el 10% de cessió al municipi a què estan obligats els promotors d'una urbanització.

La sentència estima, en part, els arguments del Consistori pobler, perquè entén que "no es tracta d'un sòl consolidat", per la qual cosa "tots els propietaris hauran de suportar les càrregues i despeses de transformació de l'esmentat sòl". La resolució determina que el valor del sòl de la finca expropiada "es determinarà en fase d'execució de sentència".

stats