Aligi Molina: “Ens hem allunyat del carrer”
El candidat de Podem de Valent té clar que el model de ciutat ha de canviar i es mostra autocrític
PalmaAligi Molina posa cara a la candidatura de Podem de Valent a la secretaria general del partit a Palma. Té clar que el model de ciutat ha de canviar i es mostra autocrític: potser ha fet falta ser més propers a la gent. Els objectius els té en ment. Les propostes, també. Ara bé, seran els votants els qui decideixin si confien en les seves intencions. Comença concret i acaba contundent.
Quin és l’objectiu primordial de la vostra candidatura?
Obrir un debat seriós per transformar el model econòmic de la ciutat.
Arriba un canvi a Som Palma, passarà a ser Podem. El funcionament no era l’adient?
Hi ha dues línies que ho expliquen. La primera té a veure amb l’estratègia de Podem a escala estatal. S’havia d’accedir a les institucions amb la màxima rapidesa possible i amb la màxima representació. Això implica centrar-nos en les institucions, i ens hem allunyat del carrer, dels moviments socials. I estam en un procés de reflexió, de canviar d’estratègia: ja ha passat la maquinària de la fase electoral i ens hem de convertir en una màquina de construcció de moviment popular; tenir arrels fortes als barris i ciutats; que la ciutadania comenci a veure que Podem no és una gent que surt per la tele, sinó que és el seu veí i que es construeixen projectes molt a prop d’ells.
I la segona qüestió?
L’estratègia primera era que a les municipals no ens presentaríem com a Podem. Som Palma era una eina instrumental. Ara tenim la possibilitat de tornar a la matriu i reconèixer-nos com a Podem. És una bona oportunitat per tornar a construir una estratègia política i organitzativa.
La missió és traslladar les inquietuds de la ciutadania a Cort?
No es tracta només d’això. Construir una transformació real de la ciutat implica fer protagonista la gent del seu propi canvi. Això és connectar la gent amb les polítiques municipals, però també implicar-la en les polítiques del dia a dia: que la gent trobi que la ciutat és seva. Un dels eixos és ‘un peu a les institucions i mil al carrer’. Això implica més participació i teixir una relació més sana amb els moviments socials. No té sentit que Podem es vulgui posar al capdavant de reivindicacions ecologistes quan existeixen el GOB i Terraderida.
S’han perdut peus al carrer?
Ens hem allunyat un poc d’això. Insistesc que és per l’estratègia que es va marcar en l’àmbit estatal. Durant uns mesos hem estat parlant molt de nosaltres, de l’organització, i això interessa poc a la gent. Hauríem de parlar molt més sobre habitatge, masclisme...
Quina Palma cercau?
És una Palma del ‘tothom inclòs’. No és possible que fins ara s’hagi construït només una Palma pensada per al turisme i s’hagin deixat de banda molts de barris. Necessitam un model econòmic diversificat per incloure la transició cap a les renovables, la recerca, una economia forta basada en el model cultural. La legislatura passada vam tenir governs molt agressius que feien polítiques d’esquena a la gent per afavorir un grup molt reduït.
Com afectaran els resultats a les relacions internes de Som Palma?
Que d’aquestes eleccions surti una estratègia marcada establirà quin és el marc per poder tenir diferències i debats de manera més sana. Sens dubte, millorarà les relacions de tota la militància.
Ho podeu prometre?
Tenc la convicció que anirà molt millor. Tindrem una estructura més clara.
Afectarà la denúncia que us volen posar pel polèmic tuit sobre Irene San Gil?
Crec que és un retuit d’una imatge satírica, com n’hi ha tantes. No té sentit que es denunciï, sobretot quan parlam d’exigir explicacions d’una situació tan greu com la corrupció.
Un any de legislatura. Com valorau el paper de Som Palma?
Volem debatre per veure quin hi ha estat el nostre paper i el nostre rol. Estam assolint objectius plantejats. Hi ha coses que no serien iguals sense nosaltres, però també la gent n’espera molt. És cert que som els més nous i s’ha de mirar com ho hem pagat i com podem millorar.
La vostra autocrítica, doncs, és no haver estat més a prop?
N’és una. Crec que en podem fer moltes. Hem de pensar la ciutat per als propers deu o quinze anys. No és possible que hi hagi un govern i una oportunitat com la que tenim ara i, a vegades, se centri en diversos moments a improvisar. Sabem que és difícil. Som optimista, perquè ho som políticament, però som conscient de les dificultats. Al final, hi ha molts interessos darrere.