DADES ACADÈMIQUES
Balears03/12/2016

Els alumnes de ciències, millors en llengües

A l’illa de Menorca és on es concentren els resultats més positius entre estudiants de Batxillerat

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaEls alumnes del Batxillerat de Ciències són més bons en llengües que els d’Humanitats i Ciències Socials. En el cas del català, per exemple, s’arriben a situar 9 punts percentuals per sobre en nombre d’aprovats: a Ciències, superen l’assignatura el 83,5% dels estudiants, mentre que entre els d’Humanitats el percentatge se situa en el 74,5%. Ara bé, pitjor estan els d’Arts: els aprovats només són el 68,8%.

Aquestes són dades que recull el darrer informe realitzat per l’Institut d’Avaluació de Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE) i que retrata els resultats de l’educació del curs 2015/16. Per l’alumnat de ciències, la pitjor assignatura lingüística és, de fet, el català. El castellà és la llengua amb la qual surten més aprovats (86,2%), mentre que d’anglès són el 84,8%. En el cas dels estudiants d’Humanitats i Ciències Socials, la millor matèria d’aquesta tipologia també és el castellà. Ara bé, l’anglès davalla fins al darrer lloc (70,8% d’aprovats). Pel que fa al català, aproven el 77,1% dels estudiants. La llengua i la literatura catalanes agafen protagonisme en el Batxillerat Artístic. Tot i que el percentatge d’aprovats només arriba al 68,8%, és el més alt dins aquesta modalitat. El castellà se situa en el 67,7% i l’anglès, en el 62,8%.

Cargando
No hay anuncios

A Menorca, millors resultats

Si s’analitzen els resultats de l’IAQSE per illes, Menorca supera amb escreix les altres en gairebé totes les matèries. De fet, a primer curs, són els estudiants de Ciències els que tenen uns resultats més ajustats i equilibrats entre territoris. Per exemple, en el cas dels d’Humanitats i Ciències Socials, en 9 de les 10 matèries de modalitat Menorca treu més bons resultats. L’excepció és el català, que a les Pitiüses és un 0,1% millor, una distància ínfima. On sí que s’agafa més distanciament és en Llatí I: a Menorca suspèn només un de cada deu alumnes, mentre que a Mallorca, per exemple, en són gairebé tres. Ara bé, si miram els resultats dels alumnes de ciències, es mostra aquest equilibri. A Menorca són millors en només dues de les vuit matèries de modalitat (dibuix tècnic, amb un 90% d’aprovats, i física i química, amb un 82,8%). Les Pitiüses superen Menorca i Mallorca en cinc de les altres matèries, mentre que empata en matemàtiques (78,1% d’aprovats) amb Mallorca. En el Batxillerat Artístic, els alumnes menorquins només treuen pitjors resultats en història del món contemporani.

Cargando
No hay anuncios

Un resultat detectat per l’IAQSE i que preocupa a Educació és el de les matemàtiques. Sens dubte, el principal entrebanc dels alumnes de Batxillerat. En Humanitats i Ciències Socials té el percentatge més baix d’aprovats (68,5%) de les matèries de la seva modalitat, com en el científic (77,8%).

Les al·lotes superen els al·lots

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les classificacions que recull l’IAQSE és la comparativa de resultats entre al·lotes i al·lots. Les dades són taxatives: el percentatge d’aprovats de l’alumnat femení és més alt en totes les assignatures que el masculí, sigui quina sigui la modalitat d’estudis. Els resultats més explèndids els treuen en filosofia: aproven el 91,7% de les estudiants. Dibuix tècnic (91,2%) o llengua castellana (90,9%) són les altres matèries en què destaquen. Totes aquestes dades es refereixen a primer curs. Si posam la lupa damunt els resultats de segon, el dibuix tècnic continua assolint un molt alt percentatge d’aprovades (96,3%) en la modalitat científica. Això sí, tots els al·lots que cursaren aquesta assignatura en la modalitat d’arts van aprovar.

Promoció i titulació

Cargando
No hay anuncios

El percentatge d’alumnes que passa de 1r a 2n (79,2%) i el d’alumnes que es titulen en finalitzar l’etapa (80,3%) són molt similars. Les al·lotes també obtenen percentatges més alts (en diferències de 6,9 punts en titulació, per exemple). La comparativa entre centres públics i privats és igualment notòria: dels privats, se’n titulen un 4,1% més que no els dels públics. Menorca lidera el rànquing i s’hi titulen el 90% d’estudiants.