Álvaro Gijón es desvincula del cas de la Policia Local
El regidor de Cort i diputat del PP nega haver creat una unitat policial pels interessos del Partit Popular
PalmaAmb un somriure a la cara. Així entrà i sortí Álvaro Gijón dels jutjats de l’Avinguda d’Alemanya de Palma. El regidor de l’Ajuntament de Palma i diputat autonòmic del Partit Popular declarà ahir com a investigat en el cas de corrupció que afecta la Policia Local de Palma, i que instrueix el titular d’Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva. La Fiscalia en considerà necessària la seva compareixença, atesa la seva presumpta implicació en els fets, i el jutge el cità. Una de les teories que valora el Ministeri Fiscal és que Gijón hauria creat, amb arbitrarietat i per atendre interessos purament privats del PP i empresarials, una unitat de la Policia Local, tot seleccionant-ne els membres en funció del grup sindical i del partit polític als quals pertanyien.
El popular es defensà dient que quan aterrà a l’àrea de Seguretat Ciutadana de Cort va estar “sis mesos inentant conèixer com funcionava la Policia” i que no coneixia cap persona que formàs part del cos policial. Gijón assegurà que fou un inspector qui li proposà crear una unitat de violència de gènere i una altra anomenada GAP. El polític insisteix que ho comentà amb la resta de comandaments policials, amb l’equip de govern i que “consideraren que podien ser bones pel funcionament de la ciutat i es posaren en marxa, i 10 anys després les dues unitats continuen funcionant”. Segons Gijón, quan es crea el GAP no en coneixia cap membre. Aquesta unitat policial, d’acord amb el polític, actuava en barriades com Son Gotleu, el Rafal, Son Oliva i el polígon de Llevant amb colles juvenils, que no es creà inicialment per a la Platja de Palma.
Gijón, a les preguntes del fiscal anticorrupció Juan Carrau, contestà que no sabia que existís una unitat policial amb l’objectiu de fer seguiments i obtenir informació d’altres càrrecs polítics, jutges, fiscals, etcètera. “De cap unitat, ni clandestina ni de seguiment a jutges”, apuntà. El polític contà que l’any 2009, quan era batlessa Aina Calvo, Cort aprovà la creació d’una unitat de la Policia Local que s’anomenava d’Assumptes Interns, “que generà moltíssima polèmica”. Segons Gijón, els responsables del Partit Socialista de Palma digueren que era una unitat per controlar activitats “que no estiguessin subjectes a la legalitat per part de policies i funcionaris “ de Cort, i que no sap si encara està en actiu.
D’altra banda, un subinspector policial declarà davant els investigadors que “era de domini públic” que els qui emparaven i protegien dos dels agents implicats en la trama corrupta, i els feien de padrins, eren Rodríguez i Gijón. Amb relació a aquestes afirmacions, el popular assegurà ahir que tenia constància que alguns policies deien que “eren els nins mimats del PP”, tot llegint el sumari, “perquè si ho hagués sabut hauria fet el que sempre fa quan algú intenta aparentar alguna cosa sobre el Partit Popular. I és que si ets del PP, fas alguna cosa i treballes, que aquí es ve a fer feina”. Gijón digué que no sabia res dels problemes entre agents de la Policia, ni tampoc d’expedients oberts. Si ho hagués sabut, els hauria cridat l’atenció “en defensa dels interessos del partit i dels seus representants”, apuntà.
Trobades amb agents implicats
Arran de l’aixecament parcial del secret del sumari es conegué que Gijón, juntament amb Rodríguez i l’exdirector general de Seguretat Ciutadana de Cort, Enrique Calvo, havia format part de les reunions amb els principals agents implicats en la trama. De fet, testimonis han corroborat davant els investigadors aquestes trobades dels polítics amb els principals investigats, com D. Montesions, C. Vallecillo, C. Tomás i T. Mas. “Mentre hi hagi el Enano a Cort, a nosaltres no ens tocaran”, assegurà un dels policies investigats, fent referència a Gijón.
D’entrada, el polític reconegué ahir que a Montesinos el coneix a partir de la campanya electoral del 2011. L’agent investigat comença assistir a reunions del partit i a proposar coses per a la Policia. D’altra banda, Gijón també confirmà que coneix a Mas, un altre policia implicat en la trama, d’haver-lo vist en alguna reunió de partit. I a un altre investigat, el sindicalista Jaume Garau, de trobar-lo en reunions regulars dels populars.
Sobre la coneguda trobada en un local, en la qual també hi havia l’exbatle de Palma Mateu Isern i diversos agents investigats, Gijón explicà que va ser per presentar Isern com a candidat a la batlia, per presentar el programa electoral en matèria de seguretat ciutadana, i que aquestes reunions les fan tots els partits. “Fou una reunió més de les 300 que tinguerem en aquella campanya”, digué. Una trobada en què, segons Gijón, no es tractà la promoció d’agents de la Policia Local.
De fet, el polític aclarí que “no ha tingut cap tracte especial ni amb Montesions ni amb Mas, coneix molta gent i també n’hi ha molta que el coneix a ell i el saluda”. Gijón insistí que no ha tingut cap afinitat espacial amb cap d’ells, i que no intervení de manera directa o indirecta per evitar que se’ls obrís un expedient disciplinari. Pel que fa a les reunions a la seu del PP, el polític deixà clar que no té despatx en l’edifici, però que sí que era habitual veure Mas en algunes reunions de simpatitzants i afiliats.
Platja de Palma i festes privades
Una altra part de la causa judicial que s’investiga són les presumptes inspeccions policials continuades i no justificades a empresaris del món de l’oci nocturn de Ciutat i de la Platja de Palma. Amb relació a la Platja de Palma, el popular ha defensat que cap membre de la seva família té cap tipus d’interès en aquesta zona, però el seu pare, que està jubilitat, hi té un local de 30 metres quadrats a segona línea, que empra d’oficina.
Segons el polític, no ha rebut mai queixes de l’actuació de la Policia Municipal a la Platja de Palma, però sí cartes de felicitació a l’exbatle Mateu Isern d’empresaris i residents de la zona, “per les millores”. Gijón negà també conèixer els germans Pascual de PABISA i Bartolomé Cursach. Empresaris que surten repetidamant en el sumari. Demanat per si havia estat convidat en una festa privada, en la qual podia beure de franc, menjar i tenir sexe gratuït, Gijón contestà que mai no ha assistit a cap festa d’aquestes característiques.