Amics del Poble Sahrauí protesta per les jornades 'Marroc modern', que organitza la UIB
L'associació considera que són un "pretext" per rentar la cara a un règim "capdavanter en la conculcació dels Drets Humans" i que ha realitzat un "autèntic i sistemàtic genocidi" contra aquesta comunitat
PalmaLa casualitat ha volgut que el mateix dia que a la Universitat de les Illes Balears s'iniciaven les jornades 'Marroc modern: avenços i reptes', organitzades conjuntament amb el Consolat del Marroc a Palma, transcendís una informació provinent del país veí. Un jutge del Tribunal d'Apel·lació de Kenitra, una localitat al nord de Rabat, va rebaixar una pena de 20 anys de presó fins als tres contra un home que va cremar la seva esposa i a qui va causar una minusvalidesa.
Segons informa l'agència Efe, que recull la informació del diari 'Assabah', el jutge també va rebaixar considerablement la multa (de 800.000 dirhams a 2.000, equivalents a 200 euros)a l'home, que havia estat batle d'un poble de la regió.
Aquest és un fet puntual que vol il·lustrar la protesta que l'Associació d'Amics del poble Sahrauí ha fet arribar al rector de la UIB, Llorenç Huguet, per l'organització de les jornades. Segons explica l'associació en la carta dirigida al rector, les jornades "no són més que un pretext organitzat pel Consolat marroquí per tal d'oferir un rostre 'modern' d'un país que, malauradament, és capdavanter en la conculcació dels Drets Humans".
No és un cas aïllat. La mateixa organització fa saber a Huguet el que ha succeït a la Cimera sobre el canvi climàtic COP22, que se celebra a Marràqueix. La delegació del Parlament africà va abandonar-la per la detenció i l'expulsió, del país, de la diplomàtica sahrauí Suilma Beiruk. En aquest sentit, no cal recordar els continus incompliments del Marroc de les resolucions de les Nacions Unides sobre el Sàhara.
'Les reformes estructurals de Marroc dels darrers 15 anys' i 'Els avenços i els frens en matèria d'igualtat home/dona al Marroc' han estat les dues conferències que aquest dijous vespre han iniciat les jornades. En aquest sentit, des de l'associació es demanen, en to irònic, per què en el programa no s'han inclòs ponències sobre "el tractament inhumà que el Marroc reserva per als seus súbdits".
Les jornades, organitzades conjuntament per l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat i el Consolat, continuaran aquest divendres amb tres ponències més, que versaran sobre l'educació, la recerca i la formació sobre el gènere al país i els prejudicis cap a l'Islam.