Anglès? Yes, of course. Però no en sabem gaire
L’alemany, el francès, l’italià o l’auge del rus no aconsegueixen guanyar la batalla de les llengües
PalmaNo n’hi ha dubte: l’anglès confirma el seu imperi lingüístic a les Illes si parlam de llengües estrangeres. L’idioma oficial de l’altre país més exportador de turistes cap a Balears, l’alemany, en segueix les passes. I és que les dades de matriculacions per aprendre aquestes llengües ho deixen clar: els balears estan molt més interessats en l’anglès i l’alemany que no en l’italià o el francès. I tot i el boom que va sofrir el rus el 2012, aquesta llengua tampoc no va aconseguir ‘donar batalla’ a l’imperi germanicobritànic.
En concret, només a les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) de Balears hi ha 12.047 alumnes que s’hi han apuntat per estudiar anglès. La gran majoria d’ells ho fa de manera presencial als centres, mentre que 1.853 van per lliure. Fonts de la Conselleria d’Educació asseguren que, a més a més, aquestes dades han disminuït el darrer any a causa de la derogació del TIL. Ara bé, encara que l’alemany ocupa el segon lloc per nombre de matriculats, la xifra d’alumnes és molt més baixa: només n’hi estudien un total de 1.768. Pel que fa a l’italià, la tercera llengua més estudiada, hi ha inscrits 406 alumnes; 69 més que a francès.
Però, i les llengües que es coneixen com a ‘emergents ’? Quin és el seu paper? El rus, el xinès i l’àrab han sofert una crescuda important els darrers anys. El fenomen de la globalització, la crisi econòmica i la consegüent fugida de cervells, a banda de la falta d’oportunitats, han fet despertar l’interès de llengües que, en un moment o un altre, sembla que tenien un potencial important. A Balears, fins a 314 alumnes estan inscrits per estudiar rus a les EOI. El cas d’aquest idioma és curiós: va ser a partir del 2010 que el mercat rus va agafar molta potència. L’auge del país, fins al conflicte amb Ucraïna, i la constant visita dels seus habitants cap a les Illes van arribar a fer que el rus fos, en alguns establiments comercials importants, la segona llengua.
Al darrere, s’hi troba el xinès, amb 144 matriculacions, i l’àrab, que en té 116. Al total d’aquestes (15.132), s’hi ha de sumar la quantitat d’alumnes inscrits a través del programa EOI, que permet obtenir els certificats oficials a través dels mateixos centres escolars d’anglès, alemany o francès: el nombre d’inscrits arriba als 3.376.
El nivell d’anglès, baix
“És una assignatura pendent millorar-ne les competències”. D’aquesta manera, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, reiterava la necessitat de la seva Conselleria de millorar el nivell d’anglès a les aules; sobretot, de les competències educatives. Ho subratllà durant la presentació de l’aprovació del Decret de llengües, a través del qual Educació vol impulsar l’assignatura d’anglès. De fet, segons les darreres dades disponibles, el curs 2013/14 només un 45,3% dels alumnes de segon d’ESO va assolir la competència comunicativa en llengua anglesa. Aquesta dada ha baixat des del 50,9% del curs 2008/09. Aquests nombres disten molt de l’assoliment de competències en castellà i català. En concret, el 59,6% dels alumnes el va obtenir en castellà i un 60,6% en català. Aquestes dades les controla l’Institut d’Avaluació de Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE), que també s’ha centrat en els resultats dels infants de 4t de Primària. En aquest cas, les diferències entre els tres idiomes no són tan significatives i l’assoliment de la competència comunicativa en anglès arriba a xifres un pèl superiors: el 49,9%.
Quant al nombre d’aprovats, però, les dades són més altes. Específicament, al final de l’etapa de Primària (6è curs), un 86,9% dels alumnes aprova anglès, per un 87,4% que aprova català i un 90,8% que aprova castellà. Al final d’ESO, les xifres es reverteixen i el nombre d’aprovats d’anglès supera els de català i castellà: el 85,5% dels alumnes aprova la matèria de llengua estrangera. El català (85%) i el castellà (84,7%) se’ls fan més difícils.
Menorca lidera les Illes
Si s’analitzen els resultats per illes, durant el curs 2014/15 Menorca és la més ben parada en els estudis d’anglès. En concret, al final de Batxillerat, un 90,9% dels alumnes ha superat el curs. A Mallorca, aquesta xifra descendeix fins al 81,8%, mentre que a les Pitiüses arriba al 83,1%. A ESO, però, són Eivissa i Formentera les que lideren (88,3% d’aprovats), mentre que Mallorca (85%) i Menorca (84,7%) completen els altres resultats. A Primària, l’illa menorquina és la que millors resultats obté en llengua anglesa, ja que aprova el 89,8% dels alumnes. A les Pitiüses, la xifra se situa en el 88,3%, i a Mallorca descendeix al 86,3%. Malgrat que els resultats d’aprovats són alts, l’informe de l’IAQSE deixa palès que cal millorar en l’adquisició de competències comunicatives.