PRIMÀRIES

Antònia Martín: “La beca és una cosa del passat”

La candidata d’Amb tu Podem mostra un discurs calmat, amb el qual advoca per recuperar la proximitat amb els cercles

Antònia Martín: “La beca és una cosa del passat”
M.gelabert
05/11/2016
3 min

PalmaAntònia Martín es presenta a la secretaria general de Podem Palma amb el seu equip de treball, Amb tu Podem. Mostra un discurs calmat, amb el qual advoca per recuperar la proximitat amb els cercles i empoderar-los. No la preocupen les diferències internes de Som Palma, a punt de reinventar-se.

Per a què lluitau amb la vostra candidatura?

Per enfortir el consell ciutadà i els òrgans territorials. Per altre costat, volem fer un partit fort per respondre a les necessitats de la gent. No tenim ànsies de poder, sinó que volem ser una eina de transformació social per aplicar polítiques, sobretot orientades a la gent que ho passa pitjor.

Hi haurà un canvi organitzatiu. No funcionava el que hi havia?

Tenim eleccions perquè el consell ciutadà anterior va dimitir. Crec que hem de ser molt responsables i veure quines coses van fallar per aprendre’n, no per qüestionar els companys anteriors.

Per exemple?

Hi va haver molta distància entre el consell ciutadà i els cercles. És bàsic que hi hagi una bona connexió i una bona informació. A cada membre que constituirà el consell ciutadà, el vincularem a un cercle.

Quins dels problemes que hi ha a Palma creis que són més urgents?

Tenim una atenció desigual als barris. Volem arribar a tots, aplicar-hi mesures diferents segons les necessitats. Però també la sobreexplotació turística al centre, educació, sanitat, medi ambient... A més, durant els governs del PP i del PSOE ens hem trobat que s’han externalitzat diversos serveis. El prioritari que volem rescatar són les escoletes: en tenim vuit de les onze externalitzades. També les biblioteques.

Com seria la Palma que voleu?

Un lloc on es pogués viure amb harmonia, accessible, confortable, que s’hi pugui caminar pels carrers. Volem actuacions macro i altres, micro. Treballam de manera directa amb coses molt petites, però que també afecten quotidianament. Volem una ciutat que sigui bona per a la gent.

Les institucions s’han fet enfora de la gent?

Totalment. Podem va sorgir com una eina de transformació per obrir les institucions a la ciutadania. I una cosa bàsica és fer retre comptes. Ho vam fer amb l’equip de govern municipal per primera vegada en la història. És un dels eixos fonamentals. Si la gent ens ha votat, hem d’explicar què feim. És una qüestió de moral bàsica; fins ara s’ha governat com s’ha volgut, al marge dels ciutadans.

Heu fet una campanya molt a peu de carrer.

Crec que aquesta ha estat la diferència [respecte de la campanya d’Aligi Molina]. És més el nostre tarannà: anar, explicar, que la gent ens vegi. Per xarxes un pot dir el que vol, i està bé, però quan estàs davant una persona i et va fent preguntes, tu has de poder defensar el que creus. Què faràs, com, en quin temps... Practicam tenir peus al carrer.

Com pensau que poden afectar els resultats a les relacions internes del partit?

No hi veig cap problema. Serà una cosa molt bona. Les dues candidatures es mesclaran, així ho estableix el sistema de votació. Implicarà tenir l’oportunitat de fer feina plegats.

Ho podeu prometre?

Tenim la responsabilitat de fer-ho. Si no, per què ens hi presentam?

Afecten els conflictes, la repercussió als mitjans, les diferències...?

Totes les campanyes donen morbo, no ens hem de deixar endur per aquestes qüestions.

I pel que fa a la polèmica beca adjudicada al vostre marit? Ho vau haver d’aclarir als mitjans.

És una qüestió del passat que es va avaluar a la comissió de garanties i es va veure que no hi havia cap il·legalitat ni cap qüestió que no fos ètica. Hi va haver molt rebombori, però no té repercussió. Em present a secretària general, he esta avalada per un cercle. Representam les bases; us puc assegurar que no ens haurien avalat la candidatura.

Quin ha estat el paper de Som Palma el primer any de legislatura?

Ha estat un any dur, perquè hem hagut d’entendre la institució. Hem de ser més agosarats, sobretot amb la municipalització, i donar més serveis a la gent que ho necessita. Ho hem d’impulsar, tenim aquesta obligació. Totes les eines que tenim a l’abast, les hem d’usar. També hem fet una feina molt gran en la lluita contra la corrupció.

Es mobilitza Palma?

El teixit associatiu a Palma estava bastant arrasat. Hem tingut governs amb cultura de subvenció i no de treure gent al carrer. Hem de generar massa crítica, impulsar que la gent torni a sortir al carrer.

stats