Balears 15/11/2014

20 anys gestionant el convent de les Caputxines de Palma

M.b.
2 min

IncaAina Pascual i Jaume Llabrés iniciaren un projecte pioner al convent de les Caputxines de Palma, ara fa vint anys, quan el convertiren en el primer i únic espai de monges tancades de les Illes Balears que s’obria al públic. “Fèiem un llibre sobre convents i ens hi deixaren entrar”, explica Pascual. Amb aquesta visita conegueren el betlem que custodiaven les monges, de gran importància patrimonial. La suma de diversos factors, com la bona predisposició del llavors bisbe de Mallorca, Teodor Úbeda; el permís de les monges i la implicació tant institucional (per part del llavors conseller de Cultura, Damià Pons) com privat (per la Gesa de Felicià Fuster) varen fer possible la posada en marxa de la catalogació i restauració del patrimoni del convent (tèxtil, ceràmic, de joies...) i la seva exposició per al públic.

El 1996, el convent es va obrir per primera vegada i fou un èxit, amb més de 7.000 visitants durant un Nadal. “Les monges estaven contentes perquè no s’havien de preocupar de res i la recaptació de les entrades podia servir per al manteniment”, explica Pascual. “Hem de tenir en compte que són 3.000 metres quadrats de teulada per tan sols set o vuit monges”, destaca.

L’any 2002, un conveni amb la Conselleria de Turisme per invertir-hi part d’allò recaptat mitjançant l’ecotaxa va servir per poder exposar part del patrimoni, a través de visites concertades, a partir de l’any següent.

Tot i que els seus gestors són optimistes vers un futur proper, la situació ha canviat de llavors ençà: des de 2011 no hi ha cap ajut oficial. Una de les maneres per aconseguir finançament és el lloguer de sales, sempre per a algun tema adient amb el convent, i l’accés a algun ajut puntual de l’Ajuntament palmesà.

L’any 2007, quan només quedaven quatre monges caputxines, es decidí traslladar-hi les franciscanes TOR de Calvià, fet que va assegurar la continuïtat de la comunitat. “Les altres opcions haurien estat o traslladar-se a la Península o tancar”, explica Pascual.

stats