Balears02/10/2017

30 anys “humanitzant” la justícia

El Servei d'Atenció Social als Jutjats de la Fundació IReS atén des de fa tres dècades persones afectades per un procediment judicial penal o civil obert a Palma

Anna Vidal
i Anna Vidal

PalmaUn pont entre el sistema judicial i social. Així ha definit la directora territorial de la Fundació IReS a les Balears, Aina Capella, el Servei d'Atenció Social als Jutjats (SASJ) que l'entitat va posar en marxa a Palma fa trenta anys. Ho ha dit en un acte realitzat aquest dilluns als jutjats de l'avinguda Alemanya de Palma, on s'ha fet un reconeixement als dos impulsors del servei: Carlos Gómez, magistrat de la Secció Tercera de l'Audiència, i Àngela Tomás, exdirectora territorial de l'INSERSO (Institut Nacional de Serveis Socials).

“Aquest servei fa que el jutge sigui un poc més humà. Hi guanya la persona, però també la societat”, ha asseverat Gómez, qui ha demanat que el servei continuï amb el mateix “esperit” de quan es va crear.

Cargando
No hay anuncios

El SASJ atén persones afectades per un procediment judicial penal o civil obert, amb independència de la situació judicial en què es trobin (acusades, víctimes, denunciants, demandants, testimonis, etc.) i amb l'objectiu d'orientar-les i evitar la reincidència. “Intentam acollir-les, valorar necessitats i empoderar-les perquè puguin recuperar la seva vida”, ha assenyalat Capella. “Intenten arreglar el que no ha pogut arreglar ningú, i la majoria de les vegades triomfen”, hi ha afegit Rosa Cosmelli, fiscal degana de Vigilància Penitenciària de les Illes Balears.

Per la seva banda, la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha destacat la “utilitat” d'aquest servei, que ja forma part de la cartera de Serveis Socials, i ha avançat el compromís del seu departament de concertar el servei amb l'objectiu de “donar més garanties” a la seva continuïtat.

Cargando
No hay anuncios

Balanç de 30 anys

La Fundació IReS va iniciar la seva activitat a Palma el 1987 amb la posada en marxa del servei al detingut als jutjats penals de Palma, un servei que es va anar ampliant fins convertir-se en un servei d'atenció social en l'àmbit penal i civil. Des que es va posar en marxa s'han atès 8.518 persones, el 70% de les quals han estat homes. En un primer moment, el perfil de les persones ateses era sobretot de joves entre 18 i 25 anys i la drogodependència era el problema més freqüent dels usuaris. Al llarg dels anys, ha anat augmentat l'edat mitjana de les persones ateses i ha davallat el percentatge de persones ateses amb addicció a les drogues.

Cargando
No hay anuncios

La directora territorial de la Fundació IReS a Balears ha destacat que el servei els ha permès detectar noves necessitats socials en el territori, com els problemes de salut mental o la violència familiar. “Hem de mantenir la flexibilitat als canvis socials, això dona valor afegit a la nostra feina”, ha sentenciat.

Dades 2016

L'any passat el SASJ va atendre 331 persones i 102 famílies, de les quals el 82% eren homes i el 18%, dones. D'aquestes, un 27% tenia un nivell d'estudis inferiors a estudis primaris; un 41% es trobava en situació d'atur; un 23% tenia problemes de salut, la majoria de salut mental o malalties cròniques físiques, i un 61% tenia alguna addicció a alguna droga, el 87% dels quals estava en tractament. Així mateix, en el 19% dels casos es va treballar en temes de violències, especialment de gènere, però també sobre menors, filioparental i d'altres en el medi familiar.