EL BLOQUEIG DE L’ESTAT
Balears19/08/2016

Armengol, principal i... únic? suport de Pedro Sánchez

El líder del PSOE reapareix a Eivissa, amb la presidenta, per reiterar el seu ‘no’ a Mariano Rajoy

A.t. / J.v.
i A.t. / J.v.

Eivissa / PalmaEl focus de la pressió s’ha girat, de nou, cap a Pedro Sánchez, després de l’inici de les negociacions entre el PP i Ciutadans per tancar un pacte d’investidura. Units Podem i els nacionalistes catalans estan repudiats i el PNB està més pendent dels comicis autonòmics bascos. L’abstenció dels socialistes seria la sortida més fàcil per desbloquejar la situació i de cada vegada se senten més veus dins el partit perquè Sánchez faci una passa al costat i permeti l’inici de la legislatura.

Sánchez feia un parell de setmanes que estava de vacances, observant, passiu, un Mariano Rajoy exigit per les condicions d’Albert Rivera i el jou d’haver acceptat sotmetre’s al debat d’investidura. L’escenari ha tornat a canviar aquesta setmana i, mentre Rajoy i Rivera comencen a negociar un pacte -de moment, insuficient-, ara és Sánchez qui torna a l’ull de l’huracà.

Cargando
No hay anuncios

Davant aquest panorama, el secretari general del PSOE, qui havia passat els darrers dies al Pirineu català, va decidir reprendre l’activitat pública i ho va fer a Eivissa, on passarà uns dies més de descans, acompanyat de la ‘baronessa’ que li ha donat clarament més suport fins ara, Francina Armengol. Del costat de la líder del PSIB balear, Sánchez va reiterar el seu discurs de les darreres setmanes: “No i no”. I encara va anar més enfora i anuncià que també votarà en contra dels pressupostos. “Rajoy ha d’intentar negociar amb la resta d’aliats potencials, entre els quals no es troba el PSOE”, va repetir durant diverses ocasions en el decurs de la trobada que va mantenir amb Armengol i el líder socialista, Vicent Torres. “No podem ser còmplices de la corrupció, ni de la precarietat, ni de l’atur” i “per coherència”, segons va dir, el seu grup votarà en contra dels pressupostos que presenti un suposat executiu del PP.

Sense un pla B

Cargando
No hay anuncios

Sánchez va voler contrarestar l’aparent eufòria de Rajoy dels darrers dies recordant al PP que “no només s’ha de cercar una majoria per a la investidura”, sinó que també s’ha de mirar per la “governabilitat”. En aquest sentit, va recordar a Rajoy que no va necessitar la seva ajuda per investir Ana Pastor com a presidenta del Congrés. Amb tot, es va mostrar obert a dialogar, tot i que va admetre que Rajoy no l’ha cridat els darrers dies.

El socialista es va mostrar optimista respecte de la idea que el PP obtingui els suports necessaris per aconseguir formar govern. És per això que va evitar dir que està treballant en un pla B per si Rajoy no surt investit. Tot i així, va admetre mantenir contacte “constant” amb totes les forces del Congrés, fins i tot Units Podem, partit sobre el qual va evitar fer declaracions.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez no va esquivar la polèmica sobre la possibilitat que les terceres eleccions consecutives es duguin a terme el dia de Nadal. El líder del PSOE va criticar que s’elegís la data de 30 d’agost. “Un estadista ha de considerar totes les opcions i Rajoy ha elegit aquestes dates tot i les conseqüències que pot tenir. Això demostra la poca categoria política que té com a president del govern i com a polític”, va reblar.

La sintonia amb Francina

Cargando
No hay anuncios

Sánchez no va estalviar les floretes a Armengol, a qui va qualificar de “presidenta extraordinària” i per qui va assegurar sentir admiració. “S’han recuperat molts drets a les Illes Balears, malgrat que encara queda molt per fer, perquè hi va haver molts retrocessos durant aquests darrers anys de governs de dretes a les Balears”, va afirmar.

Armengol li va tornar els elogis assegurant que Sánchez “és un perfecte coneixedor de la realitat d’aquestes illes magnífiques” on, tot i la seva bellesa, va dir, “també hi ha “dificultats”. La presidenta reiterà la petició d’un nou model de finançament i va lamentar que el govern en funcions “utilitzi les institucions per fer política sectària”, en referència a la incertesa sobre el sostre de despesa per a l’exercici vinent.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez també es va interessar pels problemes específics de l’illa d’Eivissa durant una breu reunió amb Torres. El president insular va explicar que es va xerrar de seguretat ciutadana i de la sequera.

La reaparició de Sánchez va fer retornar, aparentment, la calma al PSOE, on ahir no es van sentir opinions a favor de l’abstenció. El darrer a pronunciar-se en aquest sentit fou, dijous, el president d’Aragó, Javier Lambán. Justament, ell protagonitzà les desafortunades crítiques a Armengol, de qui va dir que tenia la ment alterada pels aires de la Tramuntana. En un dels seus moments més difícils, Sánchez va voler exhibir-se públicament amb la presidenta, si bé va evitar trobar-la a prop de la serra mallorquina.