Atenció Primària revisa el tractament de 1.000 pacients polimedicats
L'objectiu és millorar els resultats i reduir els efectes adversos dels fàrmacs
PalmaDotze centres de salut de Mallorca han revisat la medicació de 1.048 persones grans en el marc del Programa d’atenció als pacients polimedicats d’actuació preferent, iniciativa que impulsa la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i que se centra en persones de més de 75 anys que prenen més de deu medicaments. Amb aquesta revisió es pretén millorar els resultats i reduir els efectes adversos de la medicació. Després d'estudiar-ne els casos, s’han fet propostes de millora de tractament a 1.015 pacients entre els mesos de maig de 2016 i de 2017.
Els responsables del programa destaquen en un comunicat que l’atenció dels pacients amb alguna malaltia crònica i la polimedicació són dos dels grans reptes per millorar l’assistència sanitària. En aquest sentit, indiquen que més d’un terç dels casos urgents als centres d’Atenció Primària presenta un resultat negatiu associat a la medicació i més del 70% dels esdeveniments adversos es podrien prevenir.
Entre les possibles conseqüències adverses de la polimedicació destaquen la falta d’eficàcia terapèutica o preventiva, les interaccions entre medicaments, l’increment del nombre d’ingressos hospitalaris, l’alta morbimortalitat, el risc més alt de patir caigudes i l’ús ineficient dels recursos sanitaris. Un problema afegit són el disseny dels envasos i l’aparença de la medicació, que tampoc ajuda la gent gran a encertar quina pastilla toca. El risc de cometre errors en la presa de la medicació augmenta amb el nombre de medicaments.
Així doncs, al començament del programa (maig de 2016), a tot Mallorca hi havia dotze mil pacients de més de 75 anys que prenien més de deu medicaments, i per això eren candidats a participar-hi. Actualment, els dotze centres de salut que ja s’hi han adherit han aconseguit revisar la medicació de 1.048 pacients, a 1.015 dels quals s’ha fet alguna proposta per millorar el tractament. Els centres adherits en la primera fase són aquests: a Palma, Pere Garau, Son Ferriol, Son Gotleu i Son Rutlan; a la Part Forana, Es Pla (Sineu), Felanitx, Nuredduna (Artà), Ponent (Andratx), Santa Maria, Ses Roques Llises (Vilafranca), Torrent de Sant Miquel (sa Pobla) i Xaloc (Campos). Recentment s’hi han sumat els centres de salut Es Raiguer (Binissalem) i Sa Torre (Manacor). De manera progressiva aniran incorporant-s’hi els altres centres.
La revisió, una tasca d'equip
La revisió sistemàtica de la medicació és un examen estructurat dels medicaments que pren cada pacient amb l’objectiu final d’aconseguir que els beneficis en la seva salut siguin els més grans que es poden esperar. En aquesta tasca, hi participa inicialment el farmacèutic d’Atenció Primària del centre de salut (actualment n’hi prenen part set) i el microequip format pel metge de família i la infermera comunitària de referència del pacient. El treball en equip permet adequar els tractaments farmacològics a les particularitats de cada pacient tenint en compte les malalties que pateix i el moment de l’evolució en què estan, l’esperança de vida i les preferències del pacient.
Cada integrant del microequip té unes funcions en el programa orientades a revisar el tractament farmacològic de cada pacient. El farmacèutic inicia el circuit revisant i adequant la medicació; tot seguit, la infermera revisa el compliment del tractament i la informació que el pacient en té. La proposta del farmacèutic i la informació recollida per la infermera queden registrades en un informe de pacient polimedicat que s’adjunta a la història clínica del pacient, i amb aquestes dades el metge de família el cita per actualitzar el tractament.