Bachiller negocià el Pacte mentre es qüestionava el seu lloc de feina
Els Acords pel canvi van assegurar la continuïtat del laboratori del secretari institucional de Podem
PalmaEl secretari d’Acció Institucional de Podem, Daniel Bachiller, va negociar amb la resta de forces del Pacte que l’equip de recerca que lidera, finançat, en part, amb doblers públics, deixàs de dependre de la Conselleria de Salut i s’integràs dins la nova direcció general de R+D+I. I ho va fer mentre es qüestionava la continuïtat del conveni que permetia el finançament públic del seu laboratori. Ell afirma que ho desconeixia però el conveni, finalment, va expirar a finals de l’any passat. Nou mesos després, Bachiller continua rebent finançament públic mentre es resol la liquidació del conveni. Els treballadors de l’Idispa denuncien que, mentre es resol aquesta situació “alegal”, Bachiller rep el 22% dels fons per a investigació de les Balears, la comunitat que menys inverteix en aquesta matèria després de Ceuta i Melilla.
A preguntes de l’ARA Balears, Bachiller nega insistentment que conegués la imminent extinció del conveni, subscrit entre el Govern i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), mentre participava en les negociacions del Pacte. Des de l’Idispa, asseguren que això no és possible, tot i que admeten que la comunicació oficial del CSIC, que declinà la pròrroga del conveni, es va produir l’octubre del 2015, quan el Govern ja s’havia format. Mesos abans, però, afirmen que ja “se sabia” que la Fundació Caubet-Cimera, on feia feina Bachiller, acabaria desapareixent.
Negativa rotunda al trasllat
El maig del 2014, el Consell Rector de l’Idispa i la junta rectora de la Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (FISIB), de la qual depenia Caubet-Cimera, van aprovar, per unanimitat, el trasllat dels laboratoris situats al recinte de l’hospital Joan March (on Bachiller encara fa feina) al recinte de l’hospital de Son Espases. Des de l’Idispa, un alt càrrec assegura que es van gastar 60.000 euros per condicionar l’espai que hauria d’ocupar Bachiller, encara avui dia sense utilitzar. Aquesta font assegura que Bachiller es va negar a traslladar-s’hi al·legant que les condicions que li oferien les noves instal·lacions no eren les mateixes, argument confirmat per Bachiller.
Segons afirmen diverses fonts de l’Idispa, la negativa de Bachiller va acabar provocant un incident amb la companyia de mudances contractada per efectuar el trasllat. L’empresa va renunciar al servei “per por a represàlies”, segons un correu electrònic dirigit a la cap d’infraestructures i laboratoris de l’Idispa al qual ha tingut accés l’ARA Balears. El text, amb data de dia 10 de juny de 2015, no cita directament Bachiller, però diverses fonts asseguren que l’actitud de l’investigador amb els treballadors va ser “molt desagradable” i, fins i tot, “violenta”. Bachiller nega rotundament tenir cap coneixement de cap incident d’aquest tipus. L’empresa declina fer comentaris però no desmenteix l’existència de “problemes”.
Aquell dia, les negociacions estaven a punt de culminar. Els Acords pel canvi, aprovats dia 18 de juny, inclouen un punt que compromet el Govern a “integrar les polítiques d’R+D+I en l’àmbit institucional” en una mateixa Conselleria. A la pràctica, significava que els dos equips que llavors integraven la Fundació Caubet-Cimera (un d’ells, el liderat per Bachiller) abandonassin la Conselleria de Salut i depenguessin de la direcció general d’R+D + I. L’altre grup, però, ha acabat desapareixent i els seus treballadors s’han anat integrant a l’Idispa. L´únic grup beneficiat per l’acord és el de Bachiller, qui admet aquesta circumstància però nega que el canvi li suposi una millora econòmica. Un altre dels Acords pel canvi, no obstant això, compromet un “increment anual del pressupost en R+D+ I. El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, va assegurar a l’ARA Balears que la proposta no va ser imposada per Bachiller sinó que és d’àmbit estatal.
Avaluació negativa
Poc abans del suposat incident de la mudança, el consell rector de l’Idispa va sol·licitar un informe sobre l’evolució dels laboratoris “davant la imminent extinció del conveni”. L’informe determinà que la producció del grup de Bachiller havia estat “extremadament baixa”. Si bé es reconeixia que “és notable la capacitat del doctor Bachiller a l’hora de trobar finançament”, també afirmava que “són difícils de justificar les dotacions rebudes per a projectes amb relació a la fibrosi quística”. L’informe es va encomanar dia 20 de maig de 2015, cinc dies després de les eleccions autonòmiques. Les fonts consultades asseguren que, llavors, ja era públic i notori que Caubet-Cimera no funcionava. L’investigador diu haver conegut l’existència de l’informe de la mà de l’ARA Balears i que conegué l’extinció del conveni que li permet rebre doblers públics el febrer, quan ja feia setmanes que havia expirat.