Balears21/11/2016

Balears, Còrsega i Sardenya s'ajunten per reclamar a la UE un tracte just per la insularitat

En la cimera d'aquest dilluns, els presidents de les diverses illes han coincidit en la necessitat de rebre un fons específic per a inversions

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaFront comú entre les illes de Balears, Còrsega i Sardenya per reclamar un finançament més just a la Unió Europea. L'objectiu és pal·liar els efectes de la insularitat i poder rebre un tractament en igualtat d'oportunitats que la resta de territoris europeus. La presidenta balear, Francina Armengol, ha titllat la trobada d'"històrica" per poder ser més escoltats a la UE. L'objectiu és negociar els fons europeus amb vista al 2020. Una millor gestió per a transports i energia també s'inclou dins les intencions dels governs.

De fet, els tres territoris han acordat fer polítiques en diversos eixos. Un se centra en el reclam d'un fons específic per fer front a les inversions d'aquests territoris i "tenir igualtat d'oportunitats", ha explicat Armengol. També s'ha parlat de poder tenir una fiscalitat específica per a territoris perifèrics. "Som territoris amb moltes condicions comunes", ha destacat Armengol, i ha afegit: "Som conscients que la UE té reptes molt importants i alguns no s'estan resolent com ens agradaria". La presidenta balear, coincidint amb els altres presidents, ha reivindicat la tradició cultural mediterrània que els uneix per establir un "pont entre cultures i un espai de respecte a la diversitat".

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el president de Sardenya, Francesco Pigliaru, ha advertit que aquesta trobada "no només ha de ser formal", sinó que també ha de ser "essencial" per al reconeixement de la insularitat. Pigliaru ha criticat que "els ajuts europeus són molt rigorosos" i són "indiferents a la situació de les illes". En aquest sentit, ha destacat que resoldre el problema donaria "més prosperitat", ja que aquests territoris tenen un "gran potencial en turisme, medi ambient i cultura", entre d'altres.

El president de Còrsega, Gilles Simeoni, ha coincidit que es tracta d'un moment "important" per establir noves estratègies per dirigir-se als respectius estats i a la UE. En aquest darrer cas, per resoldre els "problemes que tenim en comú amb solucions comunes". Simeoni també ha recalcat que la relació entre territoris no només es deu a indicadors econòmics, sinó que "comparteix el tresor de la Mediterrània".