Les Balears registren més de mil donants de medul·la òssia des del mes de gener, un 70% més que en tot l'any 2016

La Conselleria de Salut ha donat a conèixer aquestes dades coincidint amb el Dia del donant d'òrgans i teixits

Gómez ha visitat l'envelat informatiu amb motiu del Dia del Donant d'Òrgans i Teixits / CAIB
Anna Vidal
07/06/2017
2 min

PalmaAmb motiu del Dia del donant d'òrgans i teixits, que es commemora cada any el primer dimecres de juny, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha donat a conèixer les principals dades sobre donació d'òrgans a l'Arxipèlag, entre les quals ha destacat l'augment del nombre de donants voluntaris de medul·la òssia, que de gener a maig ha estat de 1.192, un 70% més que en tot l'any 2016, que varen ser 850.

Durant la visita a l'envelat informatiu instal·lat a la plaça de la Porta Pintada, a Palma, des del qual es promocionarà durant tot el dia la donació d'òrgans entre la població, Gómez ha agraït la solidaritat dels donants, que “han possibilitat amb el seu regal la vida d'altres persones” i ha fet una crida a la població perquè es facin donants, ja que “encara hi ha moltes persones pendents d'un trasplantament”. “Tots hauríem d'estar conscienciats perquè no sabem en quin lloc estarem, si en el d'haver de donar o en el d'haver de rebre”, ha afegit Manuela de la Vega, presidenta d'Alcer Balears (Associació per la lluita contra les malalties del ronyó).

Així mateix, Gómez ha destacat els beneficis de la incorporació de la donació en asistòlia controlada (aturada cardiorespiratòria) als hospitals públics, que en un any han permès tenir 15 donants més d'òrgans. En aquest sentit, Miguel Agudo, coordinador de trasplantaments de les Illes Balears, ha destacat que la incorporació d'aquest nou programa d'obtenció de donants ha permès millorar les dades de donants. “Ja representen al voltant del 20% dels donants”, ha dit Agudo, un increment que també s'està produint a escala estatal i mundial, en detriment de l'obtenció per mort cerebral, que és l'altre sistema d'obtenció d'òrgans.

Donacions i trasplantaments

De gener a maig de 2017 hi ha hagut un total de 19 donants, cinc dels quals provenen de donació en asistòlia i un donant viu de ronyó. Aquests 19 donants han generat 64 òrgans, concretament 44 ronyons, 14 fetges, 1 cor, 4 pulmons i 1 pàncrees. Per hospitals, el de Son Espases ha generat 16 donants (4 donacions en asistòlia), Can Misses, 2, i el Mateu Orfila, 1 (donant en asistòlia). Quant a trasplantaments, se n'han fet 29, tots de ronyó, i a Son Espases.

Durant el 2016, l'activitat de donació i trasplantament als hospitals del Servei de Salut de les Illes Balears va assolir la xifra de 44 donants, 10 dels quals es varen obtenir per donació en asistòlia i 2 de ronyó de donant viu. Per illes, s'han registrat 39 donants a Mallorca, 1 a Menorca i 4 a Eivissa i Formentera. D'aquests, s'han obtingut un total de 165 òrgans, 85 dels quals varen ser ronyons, 37 fetges, 27 pulmons, 14 cors i 6 pàncrees. Quant als trasplantaments, Son Espases va practicar 52 trasplantaments renals i 2 trasplantaments renals de persona viva.

Les Illes Balears se situen a prop de la mitjana estatal de donants (43 donants per milió d'habitants) amb 40 donants per milió d'habitants.

stats