"Matas donà l'ordre perquè Vicepresidència donàs poder al consorci per construir el Palma Arena"
L'expresident del Govern i l'exdirector general d'Esports s'espolsen les responsabilitats amb relació a les irregularitats entorn de la construcció del velòdrom
Palma"El president donà l'ordre perquè Vicepresidència donàs poder al consorci per construir el Palma Arena", ha assegurat l'excap de gabinet de Presidència, Dulce Linares, que ha declarat com a testimoni en el segon dia del quart judici del cas Palma Arena contra l'expresident del Govern Jaume Matas. Segons l'escrit del Ministeri Fiscal, l'expresident orquestrà una "farsa" per impulsar la construcció del velòdrom que ha donat nom a un dels casos de corrupció més famosos de la història recent de les Balears. Amb aquesta finalitat, Matas hauria "utilitzat" el consorci i la Fundació Illesport per prendre les decisions que l'han tornat a dur a judici.
No obstant això, Matas no actuava tot sol. Al banc dels acusats també seu l'exdirector general d'Esports José Luís 'Pepote' Ballester. "Ballester no feia ni una passa sense consultar-ho amb Matas", ha afegit Linares, que els ha responsabilitzat tots dos d'engegar el projecte estrella de la legislatura. "Ballester es reunia gairebé cada horabaixa amb Matas", ha explicat l'exgerent de l'Escola Balear de l'Esport, Josep Barceló, que també ha declarat aquest dimarts com a testimoni. A aquestes contínues trobades, emperò, no hi hauria assistit la llavors consellera de Presidència i Esports, Rosa Puig, tal com era necessari.
"Comunicació directa" entre Matas i Ballester
"Matas i Ballester tenien coneixement d'un projecte de tal envergadura", ha afegit Linares, que duia el dia a dia de la Conselleria de Presidència. Segons ha precisat, Ballester "duia la veu cantant" amb relació al projecte del velòdrom, inclosa la contractació dels arquitectes. Però ha remarcat que l'exdirector general d'Esports "parlava contínuament" amb l'expresident, suggerint que mai s'hauria aprovat destinar un pressupost tan elevat (46.400.000 euros) sense el seu consentiment.
Matas descarregà aquest dilluns les seves culpes en totes les persones que integraven la Conselleria de Presidència. També atribuí responsabilitats a Ballester en el marc de la contractació de l'arquitecte Ralph Schürmann, botant-se la normativa en matèria de contractació pública. Aquesta és, de fet, una de les decisions clau que han de determinar la culpabilitat o la innocència dels acusats. Ballester, per la seva banda, argumentà que la responsabilitat havia de recaure sobre Matas, ja que ell i la resta de membres de la Fundació Illesport eren sols un "instrument" de les seves decisions.
Totes les actes de la Junta de patrons eren "simulades"
L'exgerent de la fundació, Gonzalo Bernal, que també ha testificat aquest dimarts, ha explicat que l'informe de la Unió Ciclista Internacional, que és aquell que justificà la contractació de Schürmann, fou redactat per ell mateix. Fou firmat, posteriorment, per Ballester. Amb tot, l'informe va desaparèixer misteriosament, tal com l'exdirector general d'Esports va admetre ahir. Amb tot, ni Linares ni Bernal varen tenir indicis de la comissió de cap irregularitat, en aquell moment, amb relació a la contractació de l'arquitecte.
Bernal, així mateix, ha confirmat que les reunions de l'organisme de les quals quedava constància mai varen dur-se a terme realment. De fet, segons el Ministeri Fiscal, "la realitat res té a veure amb el funcionament descrit als estatuts de l'entitat", hi diu l'escrit d'acusació, i afegeix que les actes i els certificats de la Junta de Patrons eren tots "simulats". "Era Ballester qui, seguint les directrius de Matas, ordenava a Bernal la confecció de les actes amb el contingut que prèviament li facilitava", continua la Fiscalia.