Barceló aposta pel decreixement turístic, però només durant la temporada alta

La millora de les condicions laborals al sector de l'hostaleria marca el discurs del vicepresident a la Nit del Turisme

Els premiats, acompanyats per Barceló, Armengol i altres càrrecs del Govern.
Carmen Buades
27/09/2017
3 min
Regala aquest article

PalmaSense manifestants a la porta com l'any passat, però amb l'irònic detall de celebrar-se al mateix lloc on, 48 hores abans, un dels principals hotelers de Mallorca criticava les polítiques turístiques del Govern. La segona Nit del Turisme, amb la seva gala d'entrega dels Premis de Turisme del 2017, s'ha celebrat aquest dimecres al Palau de Congressos per premiar nou iniciatives o projectes compromesos amb un turisme sostenible.

Mentre que el GOB, ja molt crític l'any passat, advertia que el Dia del turisme no hi ha "res a celebrar", el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, es feia seves algunes de les reivindicacions dels moviments socials, ecologistes i dels sindicats reclamant una millora de les condicions laborals al sector i apostava pel decreixement turístic. Això sí, només en temporada alta.

Barceló ha agraït "les veus més crítiques que ens esperonen", en una clara aclucada d'ull a les entitats que la setmana passada es manifestaven a Palma contra el monocultiu turístic, un gest que el vicepresident ja va tenir l'any passat. Sense entrar en qüestions polèmiques, com la regulació del lloguer turístic o l'augment del cost de l'impost de turisme sostenible, Barceló ha apostat per un discurs parcialment autocrític i ha fet una crida a la unitat i a la cohesió per aconseguir que "durant el segle XXI l'activitat turística a les Illes Balears continuï amb el dinamisme que ha demostrat durant el segle XX".

Barceló ha reivindicat unes millors condicions laborals a l'hostaleria.

La importància de negociar aviat un nou conveni sectorial d'hostaleria (que caduca el proper mes de març i que decidirà el futur de les condicions laborals d'unes 120.000 persones a les Illes) i la necessitat d'optar per un model turístic que aposti per "l'equilibri" i no pel "creixement sense límits" han estat alguns més dels elements que Barceló ha destacat en el seu discurs.

El vicepresident ha reconegut que "és una realitat difícil d'explicar i difícil d'entendre" que els beneficis del sector turístic i els rècords en arribada de turistes no posin fi a la precarietat laboral i, de fet, ha assegurat que és això el que genera "desafecció pel turisme en part de la població local".

El discurs de la presidenta

Qui sí que s'ha implicat en les qüestions més polèmiques de la gestió política del Govern ha estat la presidenta, Francina Armengol. Ha reivindicat el "suport majoritari" de què disposa l'impost de turisme sostenible, en una menció implícita a Gabriel Escarrer, fundador del Grup Melià, que la infraestructura de què és concessionari va ser possible gràcies als "més de 100 milions d'euros aportats pels ciutadans" en la seva construcció, i ha fet bandera de la nova regulació del lloguer turístic.

Armengol ha defensat un nou model turístic que sigui circular, en què els ciutadans parteixen "el talent i el sacrifici i a ells ha d'arribar el benefici" en una redistribució de la riquesa que ha de ser clau per fer que "els residents vegin el turisme com un element que contribueix al seu benestar".

D'entre els premiats, distribuïts en cinc categories, hi ha hagut el Consell de Menorca pel Camí de Cavalls i el de Formentera, pel projecte Save Posidònia. La resta dels guardonats han estat els següents: la Facultat de Turisme de la UIB ha rebut el guardó al Coneixement i a la Recerca Aplicada al Turisme, la millor Iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa ha estat el projecte SeaBasin (que treballa contra la contaminació de plàstics a la mar) i Can Musón, a Eivissa; la cadena Garden Hotels han obtingut el premi a la millor Iniciativa de Turisme Sostenible, l'empresari José Luna i el sindicalista Ginés Díez han estat premiats dins la categoria del Treball, l'Esforç i la Dedicació Professional, i la Fundació Yannik i Ben Jakober ha obtingut el guardó a l'Experiència Turística.

La gala ha oferit també l'actuació del baríton Joan Pons i la projecció de vídeos de diversos turistes explicant les seves experiències a l'hora de descobrir les Balears en un context allunyat del turisme de sol i platja i que aposta per la natura, la gastronomia i l'oferta cultural. Han assistit a l'acte nombrosos representants de la societat civil, el sector empresarial i membres del Govern i altres institucions.

stats