Balears11/04/2015

Barceló es queda amb el palau després d’haver-lo abandonat

Pagarà un lloguer anual d’1.750.000 euros i el 5% dels ingressos

Lluís Planas
i Lluís Planas

PalmaEl grup Barceló es queda amb l’explotació del palau de congressos de Palma i el seu hotel annex després d’haver abandonat el projecte fa cinc anys, quan ja estava en marxa, de manera que obligà les administracions a assumir-ne tot el cost amb doblers públics, entre 110 i 125 milions d’euros. L’oferta d’aquesta cadena hotelera s’ha imposat a la del grup Melià en el darrer concurs convocat pel Govern i l’Ajuntament de Palma, després de quatre d’anteriors que quedaren deserts, mentre que les obres s’han allargat durant més de set anys, amb distintes aturades i quan s’havien previst per a un termini de dos.

Barceló s’adjudica així la gestió de la infraestructura per un lloguer anual d’1.750.000 euros més el 5% dels ingressos de l’explotació, i es reserva una opció de compra sobre l’hotel durant els primers cinc anys a un preu de 40,5 milions d’euros, el mínim exigit en el concurs. La mesa de contractació, formada per tècnics del Govern i l’Ajuntament, obrí ahir el sobre amb les ofertes econòmiques, que representaven un 80% del total, presentades pels grups hotelers Barceló i Melià, i fer així les valoracions definitives. L’oferta del grup guanyador s’imposà per un estret marge, amb 88,84 punts sobre 100, pels 85 de la de Melià.

Cargando
No hay anuncios

La renda anual de lloguer presentada per Barceló, d’1.750.000 euros i una millora de 400.000 respecte del mínim exigit en el concurs, ha resultat definitiva per a la resolució del concurs. Melià just n’oferí 1.377.000 euros, amb una millora que representava tan sols 22.000 euros més. Ni els 4 milions d’avançament en la renda, ni el 5,1% sobre els ingressos d’explotació, ni un major preu per l’opció de compra sobre l’hotel durant els primers cinc anys, per la qual Melià oferia fins a 60 milions d’euros, no han canviat el signe de l’adjudicació.

També la millor oferta tècnica

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, el grup Barceló també havia presentat la millor oferta tècnica, 13,05 punts pels 9,40 de la de Melià, segons els resultats que va donar a conèixer ahir Álvaro Gijón, tinent de batle i president de la societat Palau de Congressos de Palma SA, acompanyat del conseller de Turisme, Jaume Martínez, i del gerent de la societat pública, Antonio Luengo. Les ofertes tècniques recollien aspectes sobre el manteniment i la conservació de la infraestructura, però també sobre l’experiència en instal·lacions semblants. En aquest sentit, pot haver pesat a favor de l’oferta de Barceló que aquest grup hoteler s’hagi presentat juntament amb l’empresa GL Events, amb importància dins aquest sector a Europa i que ja gestiona centres d’aquest tipus.

Després de la decisió de la mesa de contractació de declarar l’oferta del grup Barceló com la guanyadora del concurs, el consell d’administració de la societat Palau de Congressos de Palma, SA es reunirà el proper dijous per aprovar definitivament l’adjudicació de la concessió, que tindrà una durada fins a l’any 2052. Gijón va fer una valoració “absolutament positiva” de la resolució perquè considera que l’empresa finalment adjudicatària “és de ‘superprimer nivell internacional”, fet que demostra que serà “una excel·lent gestora”.

Cargando
No hay anuncios

“La ciutat pot estar tranquil·la”

“La ciutat pot estar tranquil·la”, va arribar a dir Gijón, que evità pronunciar-se sobre l’actitud mostrada pel grup Barceló, que es presenta ara al concurs, que finalment ha obtingut, després d’haver-lo abandonat a mitges quan li pertocava aportar fins a 80 milions d’euros com a soci majoritari de la societat que es creà originalment per executar el palau de congressos, sota el mandat de Jaume Matas i Catalina Cirer, tots dos del PP, al capdavant del Govern i l’Ajuntament. “No vull valorar això”, digué, i afegí només que considerava que aquesta cadena hotelera en qualsevol cas “no ha actuat de mala fe”.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, el tinent de batle de Turisme i responsable de la societat pública sí que va remarcar que “davant tots els dubtes que hi havia ara han estat dues administracions governades pel PP, el Govern i l’Ajuntament, les que han apostat per tirar endavant una infraestructura que serà absolutament positiva per a la ciutat”. En contraposició a això va recordar que “altres forces polítiques”, referint-se a la coalició MÉS, “plantejaven demolir l’estructura quan el 75% de les obres ja estaven acabades”.