Balears06/04/2017

Benito: "Les externalitats que s'atribueixen al sector hoteler són les associades al lloguer turístic"

La Federació Hotelera carrega contra Cort per voler fer una moratòria d'hotels boutique

Carmen Buades
i Carmen Buades

PalmaLa presidenta de la Federació Hotelera, Inma Benito, ha carregat aquest dijous contra l'Ajuntament de Palma per les seves intencions d'aprovar una moratòria d'un any per a la construcció de nous hotels urbans i ha denunciat que es responsabilitzi el sector hoteler de provocar "les externalitats" que, en realitat, "són les associades a un altre tipus de turisme, com el lloguer turístic".

Benito ha assegurat, davant la "inquietud a la societat sobre l'impacte que pot tenir" la creació de nous hotels al centre, que "no té sentit fer una moratòria a un segment de la cadena turística". En tindria, ha afirmat, "en un sector amb rendes extraordinàries, però no és el cas: on es produeixen rendes extraordinàries és en el sector immobiliari".

Cargando
No hay anuncios

Per la presidenta dels hotelers, l'augment del preu de l'habitatge genera "exclusió" i "rivalitats" perquè "la gent no pot viure al centre a causa de l'especulació del lloguer turístic, no a uns establiments que aporten glamur". A més, Benito denuncia que en determinades zones residencials s'hagi creat un "turisme itinerant" que duu lligada una "gestió inadequada de les infraestructures i els residus".

A més, des del sector hoteler critiquen que s'estigui produint un "problema social" perquè "s'expulsa gent dels seus barris i estam empobrint la nostra economia". Així, Benito ha assegurat aquest dijous que, "més que fer la competència", el lloguer turístic "està corrompent el model turístic" de la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Benito ha afirmat que "s'estan donant casos" de treballadors del sector hoteler que no poden venir a fer la temporada a Mallorca perquè els seus lloguers "s'han multiplicat per cinc o per deu". Per això, alguns hotels "estan adquirint blocs de pisos per posar-los a disposició dels treballadors".

Sobre la moratòria, des de la Federació Hotelera també consideren que provocaria una ruptura de la inversió, perquè els darrers anys "ha augmentat el nombre d'establiments, però no de places". Actualment hi ha 36 hotels boutique a Palma, 26 més dels que hi havia l'any 2006. Segons dades de l'Ajuntament facilitades avui per Benito, les sol·licituds de llicència arribaran, durant el 2017, a 70, fet que la presidenta dels hotelers considera un "efecte crida" per l'anunci de la moratòria.

Cargando
No hay anuncios

Enquesta

Així mateix, Benito ha explicat que, juntament amb Ashpalma (l'associació d'hotelers de Palma), la Federació Hotelera ha fet una enquesta entre comerciants i residents a Mallorca sobre la percepció dels hotels urbans. Segons els seus resultats, el 83,7% dels residents i el 88,9% dels comerciants consideren que els hotels boutique "impulsen l'economia i el benestar dels ciutadans".

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, i tot i que el 88,2% dels enquestats recomanaria Palma com a ciutat on viure", la neteja, les barreres arquitectòniques i l'accessibilitat en transport privat al centre són les principals oportunitats de millora a què ha de fer front l'Administració.