TRIBUNALS

El Bisbat rebaixa de 4 a 1,5 anys la petició de presó a les encausades

S’adhereix a la petició de la Fiscalia contra els joves que varen entrar a l’església de Sant Miquel

Les feministes encausades entrant al jutjat.
Xesc Adrover
30/09/2016
4 min

PalmaEl Bisbat de Mallorca, que exerceix l’acusació particular, ha rebaixat de quatre a un any i mig de presó la pena que sol·licita per a cadascun dels sis acusats de delictes contra la llibertat religiosa per haver interromput una missa a l’església de Sant Miquel de Palma amb crits a favor de l’avortament.

Miquel Arbona, el lletrat que representa l’Església, ha mantingut la qualificació dels fets, però s’ha adherit a la petició de pena que planteja la Fiscalia i ha assenyalat, a més, que si les encausades són condemnades, el Bisbat de Mallorca renuncia a la imposició de costes en la part que li correspon. Arbona considera que els proavortistes varen cometre “un delicte contra la llibertat religiosa, tant individual com col·lectiva”. En opinió seva, si els activistes volien protestar contra la posició que mantenia l’Església en relació a la reforma de la Llei d’avortament, “s’haurien pogut posar cada diumenge davant l’església de Sant Miquel i no hauria passat res”.

Per la seva banda, l’advocat dels encausats -quatre al·lotes i dos al·lots-, Josep de Luis, ha mantingut la petició d’absolució, perquè entén que la protesta “es va erigir en un acte polític de primer ordre” enmig de la polèmica provocada pel projecte de llei Gallardón. De Luis, que afirma que els seus defensats “no tenien intenció de lesionar drets fonamentals”, ha demanat, de manera subsidiària, una pena d’una pena d’un mes i mig de presó per a cinc d’ells, substituïble per una multa de 270 euros, en el cas que el tribunal els consideràs culpables. Per a la sisena acusada, Maria Lluc Forteza, el misser en demana l’absolució, ja que entén que no va participar en laprotesta. Els activistes s’han negat a demanar perdó, que era l’exigència que els feia el Bisbat per retirar l’acusació.

En la darrera sessió del judici davant l’Audiència de Palma, diverses persones que varen presenciar la irrupció dels joves proavortistes el 9 de febrer de 2014 varen atestar que varen obstaculitzar a meitat del temple el pas dels manifestants per impedir que arribassin a l’altar.

Una d’elles va ser Maria Antònia Socias, l’encarregada de la botiga d’objectes religiosos. Socias va dir que es va posar amb els braços en creu al capdavant d’un grup de feligresos i que va aconseguir prendre la pancarta als encausats. Aquest testimoni va assegurar que els joves varen entrar en silenci dins el temple, “pareixia que venien a resar”, i que varen començar a cridar després de desplegar la pancarta. Segons ella, l’ofici va estar aturat durant deu minuts. “Ho recordaré tota la vida”, digué.

“Acció premeditada”

Precisament, tant el Ministeri Fiscal com l’advocat del Bisbat varen voler rebatre l’argument que no sabien que en aquell moment s’estava celebrant una missa a l’església de Sant Miquel. Així, la fiscal va assenyalar que “es va tractar d’una acció premeditada, a la missa de les 12 del migdia, en una de les parròquies més emblemàtiques de Palma”. També va recordar que alguns dels participants en la protesta duien el rostre tapat i que ells mateixos varen penjar el vídeo a Youtube per difondre l’acció de protesta que havien duit a terme.

Per la seva banda, l’advocat de l’acusació va afirmar que “eren conscients que interrompien la missa. Sabien el que volien fer i ho varen fer”.

El Bisbat rebaixa de 4 a 1,5 anys la petició de presó a les encausades

El capellà que en aquells moments estava oficiant la missa, el jesuïta Norberto Alcover, va explicar que va baixar de l’altar tot d’una que va veure un grup de feligresos que intentava contenir les feministes. Tot i que va reconèixer que hi va haver un forcejament, Alcover va apuntar que “el contacte físic no va ser d’una gran agressivitat per cap de les dues parts”. Un cop el capellà va tornar a l’altar, va demanar als fidels que pregassin pels joves perquè “també són fills de Déu”.

Així mateix, l’escolà Saturnino de Lorenzo va contar que a l’ofici hi assistien entre 200 i 300 persones i que varen quedar molt sorpreses, ja que “no havíem vist mai pancartes dins l’església”. Segons ell, els activistes, entre 20 i 30, “varen pegar crits i proferir frases injurioses contra l’Església”. Segons varen explicar tots els testimonis, cridaven “Avortament lliure i gratuït” i “Fora els rosaris dels nostres ovaris”.

Maria Lluc Forteza

Tal com informava l’ARA Balears aquest dijous, les activistes neguen que una de les acusades, Maria Lluc Forteza, participàs en la protesta, encara que ella ho va admetre en una entrevista publicada el 17 de setembre en l’edició digital de l’ARA Balears.

Els policies que han testificat varen apuntar que la varen identificar en un vídeo que un feligrès va enregistrar amb un telèfon mòbil. Les imatges no són gaire nítides, de pocs segons de durada, i després de veure-les en la vista oral, no han conveçut la presidenta del tribunal, Carmen González.

Els agents varen justificar també la detenció de la jove pel fet que formava part de la mateixa organització que la resta d’encausades (Arran) i perquè va participar en una concentració de suport a les arrestades en aquesta causa. Un dels policies va admetre que coneixien des de feia temps Maria Lluc i que sabien que militava a Arran, una organització que va definir com a “independentista radical i antisistema”.

Camisetes lila a l’Audiència i també al Parlament de Catalunya

Les camisetes lila amb el lema ‘Absolució feministes encausades’ han estat aquests dies les grans protagonistes davant l’Audiència de Palma i també a la sala de vistes de la Secció Segona del tribunal. Les portaven els acusats i també les persones que els han acompanyat per expressar-los el seu suport. Entre ells, polítics com el vicepresident segon del Consell, Jesús Jurado; la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, i els regidors de Cort Aurora Jhardi i Aligi Molina.

Tot això, el primer dia del judici. Ahir, el tribunal va limitar l’ús de les camisetes dins la sala de vistes: només les podien dur els acusats. Aquest dia declaraven els testimonis i la legislació impedeix l’exhibició de qualsevol lema o consigna que els faci sentir pressionats. Qui també ha portat la camiseta lila ha estat la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel. La diputada va aprofitar que es realitzava el ple de la qüestió de confiança a Carles Puigdemont per expressar el seu suport a les i als feministes encausats.

stats