Brussel·les es decanta cap al protocol de contenció contra la 'Xylella'

La Comissió Europea anima a mantenir les mesures actuals incrementant-ne el mostreig, però reitera que no prendrà una decisió definitiva fins al juny

Tècnics de Sanitat Vegetal analitzant mostres infectades per 'Xylella'
Ara Balears
07/03/2017
2 min

PalmaEl director general de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Xavier Prats, ha lloat aquest dimarts les mesures de contenció adoptades pel Ministeri d'Agricultura i la Conselleria de Medi Ambient en relació amb la 'Xylella fastidiosa'. Prats ha animat a continuar en la mateixa línia, en la reunió que ha mantingut a Brussel·les amb el conseller Vicenç Vidal i el conseller coordinador d'Agricultura de la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea (REPER), Jorge Sainz. Sainz s'ha afegit a darrera hora a la reunió per reforçar el suport del Ministeri a les mesures de contenció que proposen les Balears.

Prats ha demanat més informació i incrementar el mostreig des d'ara fins al mes de juny, quan la missió europea visitarà l'Arxipèlag, analitzarà la situació i decidirà la seva posició.

Satisfets en el primer assalt

La delegació balear que es troba a Brussel·les defensant la necessitat d'aplicar el protocol de contenció, i no el d'erradicació, de la Xylella fastidiosa a l'Arxipèlag es mostra “satisfeta” del resultat de les reunions que s'han mantingut fins ara, especialment una vegada el Ministeri d'Agricultura ha confirmat que donarà suport a les intencions de la Conselleria de Medi Ambient.

Vidal s'ha reunit, entre d'altres, amb el secretari general del Partit Popular Europeu, Antonio López-Isturiz, i l'eurodiputada Rosa Estaràs, qui comparteix les intencions de la Conselleria, ateses les possibles conseqüències per al sector primari i el paisatge de les Illes Balears si s’aplica el protocol d’erradicació.

Tot i això, el grup parlamentari popular europeu ha recomanat fer una forta campanya de conscienciació tant per als ciutadans com per als turistes per evitar el risc de contagi del bacteri. En aquest sentit, el conseller ha recordat que s’elaboren uns tríptics informatius i que als ports i als aeroports ja s’han penjat pòsters que recorden la prohibició de traslladar material vegetal de plantació, excepte llavors, fora de les Illes Balears i fora d'Eivissa.

Portes d'entrada múltiples

Vidal també ha indicat que s'han detectat tres subespècies de Xylella fastidiosa a les Illes Balears, la qual cosa prova que com a mínim hi ha hagut tres contaminacions diferents, a banda que el fet que la subespècie 'pauca', que s'ha trobat a Eivissa, no sigui present ni a Mallorca ni a Menorca demostra que la contenció ha funcionat perquè no hi ha hagut cap traspàs de la malaltia entre illes.

El conseller Vidal, reunit amb els eurodiputats del PP, Rosa Estaràs i Antonio López-Isturiz

Aquesta mateixa anàlisi l'ha compartida Esther Herranz, membre de la Comissió d'Agricultura i Desenvolupament Rural del grup parlamentari europeu, qui ha estat present durant la reunió. Precisament, d'aquesta trobada ha sorgit el compromís del Partit Popular Europeu de redactar una carta perquè la signin tots els eurodiputats espanyols, que es dirigirà a la Comissió Europea per pressionar a favor de la contenció del bacteri a l'Arxipèlag com una mostra d'unió i compromís de tot l'Estat envers l'economia i el paisatge de les Illes Balears.

stats