El calendari de la 'Xylella', a punt: Brussel·les visitarà Mallorca el mes de juny

Els tècnics del Ministeri van a les instal·lacions de la Conselleria

Un tècnic de la conselleria sostè una mostra infectada per Xylella
Ara Balears
07/02/2017
2 min

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i el Ministeri d'Agricultura han començat a fer feina, aquest dimarts, per combatre el bacteri 'Xylella fastidiosa', del qual se n'han detectat, ja, un centenar de casos a les Balears. Personal i tècnics del Ministeri han aterrat aquest dimarts a Palma i han visitat les instal·lacions del Laboratori de Sanitat Vegetal de la Conselleria per conèixer la feina que es fa de dia en dia en el cas de les mostres de 'Xylella'.

El suport de Madrid serà vital per defensar la decisió del Govern d'aplicar el protocol de contenció i no el d'erradicació del bacteri, una estratègia que requereix el vistiplau de Brussel·les, que fins ara només ha autoritzat l'aplicació del protocol de contenció a la província de Lecce, a Itàlia. En cas que la Comissió Europea tombàs els plans de la Conselleria i obligàs a eliminar la 'Xylella', el camp balear patiria un cop duríssim. El protocol d'erradicació obliga a destruir cada exemplar infectat i qualsevol arbre o planta situats en un radi de 100 metres a la rodona. En aquesta 'zona zero', no s'hi pot plantar fins al cap de 5 anys.

El subdirector general de Sanitat Vegetal del Ministeri, José María Cobos, i la investigadora Científica i Vicedirectora del Instituto de Agricultura Sostenible (IAS-CSIC), Blanca Landa del Castillo supervisen la feina feta per la conselleria.

Sigui com sigui, els tècnics de la Comissió Europea no tenen previst desplaçar-se fins a les Balears fins al juny. Els propers mesos, per tant, són crucials per demostrar l'efectivitat del protocol de contenció. A finals de febrer, es produirà la primera reunió del Comitè d'experts, a Madrid, on el director general i els tècnics de la Conselleria podran explicar les actuacions que proposen, a fi que aquest Comitè pugui avalar la proposta i defensar-la, si ho troba convenient, a Brussel·les.

El director general d'Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, ha defensat que "actuam segons la situació que tenim; la decisió de la Unió Europea ens orienta cap a la contenció, el que passa és que aquesta decisió només preveu i determina que la contenció l'apliquin a Lecce (Itàlia). Per tant, entenem que estam en una situació d'una extensió àmplia de tot el territori de 'Xylella', d'indicis clars, que fa més de dos anys que tenim a les Illes Balears, i que estam en una situació d'aïllament pel fet de ser unes illes. En conseqüència, complim els requisits de la decisió de la Unió Europea per declarar territori de contenció".

La resposta definitiva, però, no se sabrà fins ben entrat l'estiu.

stats