TURISME O PROTECCIÓ DEL TERRITORI

Cap model no és admissible ni sostenible

El GOB rebutja qualsevol proposta que suposi destinar més sòl rústic a l’activitat turística

Tècnics de Medi Ambient inspeccionen un camp de golf a Mallorca per comprovar si compleix la normativa de reg.
Montse Terrasa
12/11/2016
2 min

PalmaPel GOB, no hi ha cap model de camp de golf que sigui admissible ni sostenible, principalment perquè “els impactes que generen no es compensen amb cap tipus de possible benefici ambiental que puguin comportar”, diu Margalida Ramis, portaveu del grup ecologista, un dels principals actors en contra d’ampliar l’oferta dels greens a les Balears i a allò que suposi destinar sòl rústic a més activitat turística.

Més informació sobre el dossier: Turisme o protecció del territori

Que només a Mallorca hi hagi més d’una vintena de camps de golf també és una raó més que suficient per Ramis per no voler més instal·lacions d’aquest tipus. Els altres arguments que sostenen la seva oposició són el consum d’aigua i l’ús de pesticides que requereix la gespa. “Això fa que, per definició, no siguin sostenibles”, afegeix Ramis.

Clausura davant l’incompliment

El 2008, el GOB publicava un informe contrari als camps de golf en què demanava la clausura d’aquells que haguessin incomplert la normativa de regar amb aigua depurada o, almanco, l’expropiació de la concessió d’aigua. Des de llavors, en diverses ocasions amb motiu de les al·legacions i reunions vinculades al Pla hidrològic, els ecologistes han pogut plantejar aquesta petició, comenta l’ecologista, encara que sense una resposta efectiva.

“Darrerament, sabem que la Conselleria ha actuat contra camps de golf que regaven amb aigua potable, i fins i tot els ha desmuntat la canalització il·legal, però en cap cas hi ha clausurat l’activitat. Per nosaltres seria motiu suficient per fer-ho atenent la situació alarmant dels nostres recursos hídrics”, afirma Ramis.

Pel que fa a l’expropiació forçosa que plantejava el GOB, la seva portaveu confirma que no s’ha fet mai, “però hi hauria d’haver aquesta possibilitat en situacions d’alerta com la que viu, concretament, Eivissa i de la qual no queda gaire lluny l’illa de Mallorca”.

En matèria urbanística, Margalida Ramis sí que ha visualitzat els canvis. “Després del Decret de mesures urgents 1/2008, que prohibia els camps de golf amb oferta complementària i que era el que nosaltres criticàvem, perquè el golf esdevenia una excusa per urbanitzar el sòl rústic, va arribar [Carlos] Delgado i va tornar a aixecar aquesta prohibició”. En aquest moments, amb el decret de suspensió de l’actual Govern “amb relació als efectes més perversos des del punt de vista urbanístic” de les lleis promogudes per Delgado i Biel Company, torna a estar prohibit, recorda Ramis.

Un bon precedent

Pel GOB, un tema cabdal són els arguments que ha posat damunt la taula la comissió balear de Medi Ambient per emetre un informe negatiu del golf de Son Aversó. “I els arguments són d’impacte, no només sobre els recursos, per contaminació, entre d’altres, sinó també per qüestió de patrimoni i paisatge, per l’afectació d’una àrea rural ben conservada. Aquest és un bon precedent”, comenta la portaveu dels ecologistes.

“Per nosaltres, ara mateix, tot el que sigui destinar el sòl rústic a més activitat turística és un motiu important d’oposició. El sòl rústic s’ha de conservar i preservar per a usos primaris i no es pot continuar terciaritzant i entregant al negoci turístic”, conclou l’ecologista.

stats