CCOO reclama 1.000 places d’oposicions
S’escuda en unes sentències del Tribunal de Justícia de la UE per doblar l’oferta
PalmaLa Conselleria d’Educació i Universitat va anunciar aquest dijous la distribució de 400 places d’oposicions de les 425 que s’oferiran l’estiu del proper 2017. Que no s’hagi incrementat aquest nombre respon a l’administració central de l’Estat. De moment, només hi ha autoritzades aquestes 425, però des del sindicats es troba aquesta xifra insuficient. De fet, la mateixa Conselleria de Martí March ha sol·licitat a Madrid un augment d’aquestes places a 500 més. Si aquest fet no es produís, l’STEI ja anuncià que les oposicions es podrien impugnar.
En aquesta direcció, però, s’ha mogut la Federació d’ensenyament de CCOO, que reclama al Govern l’aplicació d’unes sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè es treguin, almenys, 1.000 places d’oposicions docents per al 2017. En un comunicat, el sindicat assegura que “les altíssimes taxes d’inestabilitat -en relació al més de 35% d’interins docents- i l’aval de les sentències del TJUE són motius suficients” per a aquest augment de places.
Alta taxa de reposició
Dijous es va dur a terme la Mesa sectorial d’educació i, des de la Conselleria, es va explicar que l’actual taxa de reposició impedeix legalment treure més places de les promeses. En la reclamació a Madrid per part del Govern balear, es va elaborar un informe per demanar recuperar, de fet, la taxa de reposició que la legislatura anterior va amortitzar, explica CCOO. Però on s’escuda més CCOO és en aquestes sentències del TJUE sobre contractes de durada determinada en el sector públic del 14 de setembre de 2016. S’assegura que per complir amb el que dicten, s’han de generar noves places vacants i eliminar aquestes taxes de reposició per abolir la precarietat. Les sentències “insten les administracions a donar solució a les altíssimes quotes de personal temporal que sostenen injustament”, denuncia CCOO.
Així, tant CCOO com la resta de sindicats troben insufients les 400 places. “Només reduirien un 10% hipotètic aquesta inestabilitat”, continuen dient en el comunicat. Des d’Alternativa, però, reclamen que, en cas que el Ministeri n’autoritzi un nombre addicional, es convoquin per a l’estiu de 2018 i no el de 2017.
Cinc anys sense oposicions
Ja fa cinc anys que no hi ha oposicions a les Illes. Enguany, les Balears són l’única comunitat que no n’ha realitzat per al cos docent. Ahir, la Conselleria d’Educació informà de manera específica sobre les especialitats oferides a cada illa. D’Educació Primària, finalment, no n’hi haurà cap de disponible a Mallorca. La situació contrària es dóna en el cos de mestres per a anglès, ja que només se n’ofereixen places en aquesta illa. A Educació Secundària destaca la pecularitat que només hi haurà places de llengua i literatura catalanes a Eivissa, mentre que la resta d’especialitats queden força repartides.
Els docents comencen a cobrar els sexennis que se’ls devien
Els docents funcionaris i interins comencen a cobrar els sexennis. És un dels punts ressaltats a l’Acord Marc i, aquest cap de setmana, se n’ha iniciat el pagament. L’Acord es comprometia a garantir l’equitat entre els diversos treballadors públics i establia que l’aixecament de la suspensió dels sexennis es faria el 2017. Ara bé, en el moment que es recuperen els drets retributius de les carreres professionals de la resta d’empleats públics de la CAIB, també s’ha duit a terme aquest reconeixement. Abans del 31 de gener de 2017 també es recuperarà la darrera part de la paga extra de Nadal de 2012 que es deu. Aquest punt també estava fixat a l’Acord Marc i s’assegura que serà una realitat imminent.