El CEIP Llevant començarà el curs sense cap alumne catalanoparlant
S’acorda la creació d’una comissió per abordar l’escolarització a Inca
IncaDels 230 alumnes que estan inscrits per fer el curs 2014-2015 al CEIP Llevant d’Inca, cap d’ells té com a llengua materna el català. Amb un 75% d’al·lots nouvinguts, aquest centre d’Educació Infantil i Primària és el que més alumnat immigrant concentra al municipi. Aquesta situació s’ha arrossegat durant anys sense aconseguir que la Conselleria d’Educació hi actuï. Finalment, la mateixa comunitat educativa de la ciutat ha decidit agafar el toro per les banyes.
El consell municipal per a l’educació es va reunir aquest dimecres mateix i va decidir crear una “comissió d’abordatge de l’escolarització”. El seu objectiu principal serà elaborar una proposta per a un millor repartiment de l’alumant entre tots els centres i elevar-la al Govern de les Illes Balears a fi que aquest l’accepti.
La comissió estarà formada per un representant (director, professor o pare d’alumne) de cada centre, sis de concertats i cinc de públics, i té el suport de l’Ajuntament.
Un centre “gueto”
“Fa deu anys que demanam un repartiment equitatiu”, digué ahir la directora de l’escola, Margalida Rosselló. També va alertar dels riscos que comporta per a la ciutat convertir el CEIP Llevant en un “centre gueto”.
Tot i les dificultats, els alumnes “no són especialment problemàtics”. Ara bé, l’escola necessita més personal del que té, sobretot a l’etapa d’Infantil, digué la directora. Segons va explicar, l’any passat la Conselleria d’Educació va prometre una nova mestra que després, a l’estiu, denegà. Enguany, ha assegurat que tindria mig mestre d’Infantil i mig més de llengua estrangera.
Projecte adaptat
L’escola té un projecte de centre adaptat per, malgrat les dificultats, assolir el nivell d’aprenentatge adequat. Per exemple, per fer front al baix poder adquisitiu de les famílies, l’any passat va fer el currículum escolar sense llibres, basant-se en projectes i a gestionar la compra de material escolar a l’engròs perquè cada família tan sols hagi de pagar 100 euros l’any per tenir-ho tot: llapis, bolígrafs, quaderns, etc.
Per nacionalitats, un 56% dels alumnes que aniran a escola al centre inquer enguany són marroquins. La gran majoria comencen l’escolarització als tres anys sense parlar ni català ni castellà.
A quart d’Infantil, s’hi han inscrit per al curs 2014-15 un total de 20 alumnes que no parlen ni català ni castellà, i quatre que tan sols entenen el castellà.
Una nova escola
Per altra banda, l’agrupació MÉS per Inca també demanarà a l’equip de govern de Rafel Torres (PP) que cedeixi un solar a la Conselleria d’Educació perquè s’hi construeixi un nou centre escolar de dues línies. Això permetria reubicar l’alumnat, va dir ahir el portaveu de l’agrupació, Antoni Rodríguez.
A més, cal tenir en compte que una trentena d’alumnes de la capital del Raiguer han quedat enguany sense plaça d’escolarització al centre educatiu que havien triat. “Hi ha famílies que ja han demanat places a escoles de fora poble”, indicà el regidor de l’oposició.