Cirurgia de l’epilèpsia: darrer recurs?
Actualment, un alt percentatge de les persones operades deixen de tenir-ne crisis
Palma“Hi ha milers de persones amb epilèpsia, dolor, trastorn del moviment (pàrkinson) que no estan sent tractades de manera eficaç i que, a pesar de tenir una medicació correcta, no aconsegueixen controlar la seva malaltia”, assegura Rafael García de Sola, catedràtic de Neurocirurgia, qui defensa que “la cirurgia és molt útil en determinades malalties i en determinats moments de la malaltia, i és científicament incorrecte no admetre la cirurgia com a alternativa d’un tractament”.
García de Sola és un referent estatal en neurocirurgia i ahir va participar en el V Congrés de la Societat Espanyola de Neurocirurgia Funcional, duit a terme a Palma. “La tecnologia moderna no té res a veure amb la de fa vint anys i va avançant a una velocitat formidable. Ara tenim una gran capacitat per conèixer el cervell del pacient sense tocar-lo i això permet un estudi més profund de la funció alterada”, assegura García de Sola.
Avui en dia el neurocirurgià pot planificar i dissenyar tota la intervenció gràcies a la millora de les tècniques d’imatge com la ressonància magnètica, i les tècniques quirúrgiques són cada vegada més sofisticades i menys invasives. L’estimulació cerebral profunda mitjançant l’implant d’elèctrodes està donant grans resultats en el tractament de les tremolors del pàrkinson o l’epilèpsia. “S’està començant a veure que pot ser molt útil en malalts del dolor: un elèctrode en el lloc adequat pot canviar la vida al pacient”, apunta.
Els darrers anys, la neurocirurgia funcional ha experimentat canvis extraordinaris i actualment és, segons García de Sola, “probablement l’especialitat quirúrgica més segura”, amb un índex de mortalitat quirúrgica en intervencions programades inferior a l’1%. “Acaba sent humanament de les cirurgies més agraïdes: una persona amb epilèpsia que cau en terra tots els dies, o una persona amb pàrkinson que no pot embotonar-se la camisa, o una persona amb un trastorn psicòtic, si se les opera i surt bé, aquesta persona és com si renaixés. És molt gratificant”, confessa.
Reticències
El tractament quirúrgic de la cirurgia de l’epilèsia té un percentatge molt alt d’èxit. Segons García de Sola, “en algunes epilèpsies, més del 90% dels malalts que són operats aconsegueixen quedar lliures de crisis” i, “amb el temps, fins i tot alguns poden arribar a nivells de medicació baixos”. Malgrat els bons resultats, García de Sola reconeix que hi ha moltes reticències encara a l’hora de derivar els pacients a cirurgia. “Està demostrat científicament que una epilèpsia que en dos anys no s’ha aconseguit controlar amb medicació és pràcticament impossible que es controli, ja; aleshores la via quirúrgica és una opció. Ens arriben malalts que tenen una mitjana de malaltia no controlada de 10-20 anys. Quina qualitat de vida és? No han pogut estudiar, han quedat fora de la societat, de la vida normal”, es lamenta.
“A pesar dels bons resultats, els companys que ens han de derivar els pacients es resisteixen molt que siguin tractats mitjançant tècniques quirúrgiques i prefereixen continuar donant-los medicació”, assevera Mónica Lara, neurocirurgiana de l’hospital de Son Espases i presidenta del congrés realitzat a Palma. “Probablement hauran de passar 10-15 anys perquè deixin de tenir por, perquè recorden encara la cirurgia de fa vint anys”, afegeix García de Sola.
Les tècniques de neurocirurgia funcional es varen posar en funcionament a Son Espases fa uns cinc anys i és l’únic hospital públic de les Balears que disposa d’aquest servei. En l’actualitat realitzen una operació al mes. “El meu objectiu és que s’ampliïn més les indicacions i puguem operar més pacients”. “Començaré a viatjar pels hospitals de Mallorca per transmetre als psiquiatres que algunes patologies que ells tracten amb medicació les podem tractar amb cirurgia”, avança.
Més de 100 neurocirurgians funcionals es reuneixen a Palma
El V Congrés de la Societat Espanyola de Neurocirurgia Funcional, duit a terme aquesta setmana a Palma, ha reunit més d’un centenar de professionals amb l’objectiu de debatre sobre l’estat actual de l’especialitat, les diferents tècniques que s’utilitzen i les seves indicacions en el tractament de malalties relacionades amb els trastorns del moviment, l’epilèpsia, el dolor i els trastorns psiquiàtrics.