Ciutadans proposa al Govern un nou decret sobre el català a l'IB-Salut

La diputada Olga Ballester defineix com una "aberració" el text presentat per l'Executiu, en què la llengua pròpia torna a ser requisit per als professionals amb certes excepcions

La diputada de Ciutadans, Olga Ballester, aquest dimarts, al Parlament.
Jaume Vinyas
28/11/2017
2 min

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha defensat aquest dimarts el projecte de decret que exigeix un mínim nivell de català al personal del Servei de Salut. Ciutadans i el PP l’han criticat en dues preguntes de control parlamentari.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha ofert un nou decret d’elaboració pròpia, “un decret sensat”, segons ha dit, i que “ho garanteix tot: atreure els millors sanitaris i posar els mitjans dins la jornada laboral perquè es conegui la nostra llengua”.

Ballester ha retret a Gómez que no tingui tot el suport de cap sindicat present a la mesa sectorial i ha afirmat que “és una aberració que per ocupar una plaça d’especialitat mèdica o d’infermeria la formació, el mèrit, l’experiència... tot això sigui irrellevant per a vostès enfront de l’acreditació del català”.

La consellera s’ha defensat afirmant que no és cert que tots els sindicats s’hi oposin i al·legant que en la reunió de la mesa sectorial de dia 18 de novembre, en la qual es va votar el text presentat per l’Executiu, “dos dels sindicats s’hi varen abstenir”. “Aquest govern consulta sempre les seves decisions amb els sindicats, no com abans”, hi ha afegit.

Ballester li ha contestat que “està corroborant que el 100% dels sindicats no li ha donat suport” i ha denunciat que “amb aquest decret no només posen un mur al talent, és que generaran moltes injustícies”. “Amb el seu decret capriciós donarà una coça d’acomiadament a un gran nombre de professionals que són des de fa anys a la nostra sanitat”, ha conclòs.

La consellera ha argumentat que “les institucions han de prendre les mesures necessàries per garantir el coneixement de la llengua pròpia, i això és així”. A més, ha recordat que “el nivell exigit als sanitaris és inferior al de la resta de l’administració pública”. També ha defensat que s’han posat “molts de mitjans” perquè els professionals tinguin accés als cursos. Finalment, ha sentenciat, que “és important l'opinió dels professionals però ho és molt més garantir els drets dels ciutadans”.

“Jo la convid a llegir bé l’esborrany de decret perquè diu exactament el mateix que vostè comentava. I, si no ho entén, el té també en castellà”, ha conclòs, en el torn de rèplica.

PP: "És una irresponsabilitat política"

Per part del PP, el diputat Antonio Gómez ha afirmat que el decret “posa en perill la sanitat pública” perquè podria suposar, segons ha dit, citant els sindicats, “que més de 3.000 infermers i 300 metges no puguin presentar-se a les properes oposicions”.

“És una imprudència política exigir el català en les circumstàncies polítiques actuals”, hi ha afegit, a més de lamentar el canvi de parer respecte del primer text redactat per l’IB-Salut, que es canvià per les queixes de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca. “Els importa més assegurar la cadira d’Armengol que el dret dels ciutadans a la sanitat pública”, ha assegurat.

La consellera ha defensat que el canvi de criteri respon a l’interès general perquè “és una mesura dirigida a tota la ciutadania”.

stats