Ciutat per a qui l'habita fa una crida a lluitar contra la "turistització" de Palma

El col·lectiu ha publicat un manifest al qual s'han adherit 17 entitats més

La marxa ha estat convocada amb l'objectiu d'informar els turistes de la situació dels habitants de Palma, entre d'altres raons.
Ara Balears
08/06/2017
2 min

PalmaEl col·lectiu Ciutat per a qui l'habita ha fet públic aquest dijous un manifest en contra de la “turistització” de Palma i que reclama, entre altres mesures, que la modificació de la Llei de turisme, que es preveu que s'aprovi el mes de juliol, continuï prohibint el lloguer turístic en edificis plurifamiliars. A més, reclama una moratòria de nous hotels i altres establiments turístics a la ciutat.

“El desplaçament de persones residents que són substituïdes per turistes amb el lloguer turístic il·legal de pisos, la desaparició de tendes de productes bàsics que són reemplaçades per franquícies i negocis enfocats al turisme, places envaïdes per terrasses, carrers convertits en vies de trànsit per al consumidor-turista, augment generalitzat de preus, mercats municipals reconvertits en centres d’oci turístic que ja no estan al servei dels veïns del barri, etc. són només algunes de les conseqüències del procés accelerat de turistització de la ciutat”, alerta el manifest, al qual s'han adherit ja 17 entitats, entre les quals hi ha el GOB, Terraferida, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Amics de la Terra, S'Altra Senalla i Tot Inclòs.

“En termes generals, la indústria turística a Mallorca és la principal responsable de la destrucció de l'illa, així com la major generadora de desigualtat social. La urbanització massiva de la costa, l'esgotament i la pèrdua dels béns naturals bàsics com l'aigua o l'aire net, la generació d'immenses quantitats de residus o la destrucció generada per les grans infraestructures necessàries per al negoci turístic (autopistes, línies d'alta tensió, ampliació de ports, construcció de macrocentres comercials, aeroport a la màxima capacitat, etc.) en són només alguns exemples”, prossegueix el text.

La no zonificació de la ciutat entre usos turístics i residencials és una altra de les demandes del col·lectiu, que avisa que "el lloguer turístic provoca un alt impacte a una ciutat mitjana com Palma, que implica una exclusió residencial que a afecta tant persones amb rendes baixes i en situació d'exclusió social com persones amb rendes mitjanes".

"No estam en contra de cap persona (turista o propietària) sinó de les polítiques i dinàmiques econòmiques, socials i culturals que perjudiquen de manera col·lectiva i individual una majoria de persones en benefici d'una minoria", aclareixen. Tanmateix, exigeixen que mentre no s'aprovi la nova llei es faci complir la legalitat vigent, que prohibeix el lloguer a habitatges plurifamiliars.

Des de fa un temps, diverses iniciatives veïnals han llançat campanyes per visibilitzar i donar resposta a aquesta "turistització" de Ciutat. És per això que ara Ciutat per a qui l'habita i altres col·lectius fan "una crida a sumar accions per tal de posar de manifest la nostra oposició total i rotunda a la deriva turística".

stats