Suport majoritari perquè la futura llei de canvi climàtic inclogui un règim sancionador

Les conclusions del procés participatiu deixen entreveure que el debat sobre la ubicació de les renovables encara no està resolt

Els efectes del canvi climàtic a les Balears ja s'estan notant, especialment durant l'estiu.
Jaume Vinyas
28/08/2017
2 min

PalmaEl Consell de Govern aprovarà l'avantprojecte de llei de canvi climàtic el primer trimestre del 2018. Ho ha anunciat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, qui ha subratllat aquest dilluns que aquesta “llei pionera a tot l'Estat” és un dels punts més destacats en l'agenda del nou curs polític. Ho ha dit durant la presentació de les conclusions del procés participatiu previ a la redacció de l'avantprojecte de llei.

Pons ha destacat que gairebé 2.000 persones, a títol individual, i 35 empreses, entitats i associacions han fet aportacions en els 15 tallers, taules i sessions de treball que s'han organitzat els darrers mesos. El conseller ha destacat “l'amplíssim consens” entre els enquestats sobre la necessitat d'actuar de manera “urgent” i amb “mesures vinculants” respecte de l'escalfament global, una cursa en la qual, tal com ha admès, Balears parteix de la coa de la Unió Europea. Una llei transversal, que comprometi totes les administracions, i un règim sancionador que asseguri que es compleixen les mesures per reduir les emissions de CO2 són altres de les propostes que s'han recopilat de manera massiva.

Amb tot, les respostes recollides revelen que només el 53% dels enquestats considera "molt bona idea" l'adopció d'un règim de sancions, un 30% creu que seria una "bona idea per a alguns sectors" i un 15%, finalment, troba que és una "mala idea".

El conseller, Marc Pons, i el director general, Joan Groizard, aquest dilluns, en roda de premsa.

Segons les dades compilades, el 85% dels ciutadans s'ha mostrat molt d'acord amb l'afirmació que el canvi climàtic és un repte al qual s'ha de fer front amb urgència. Només el 50%, però, considera que la lluita contra el canvi climàtic pot suposar una oportunitat econòmica per a l'Arxipèlag. En aquest sentit, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, ha comentat que, si bé l'aportació del sector empresarial ha estat “molt constructiva” en aquest procés, sí que se'ls està demanant que les mesures que s'adoptin no els facin perdre competitivitat. Justament, la concessió de bonificacions fiscals a les activitats que afavoreixin la reducció de gasos d'efecte hivernacle és una altra de les mesures que generen més consens.

Les renovables, on?

Un dels debats que caldrà resoldre, de manera seriosa, els propers mesos és el de la ubicació de les renovables. Així, per exemple, destaca que el 99% dels enquestats considera que és important que Balears augmenti la capacitat de generació d'energies netes; només el 68%, en canvi, troba assumible l'impacte de la implantació de l'energia solar (plaques fotovoltaiques) al territori. La xifra és encara menor (55%) quan es demana sobre la viabilitat de l'energia eòlica.

Enquesta del Govern sobre el contingut de la futura Llei del canvi climàtic
stats