Clam per un full de ruta sobiranista
Unes 2.000 persones marxaren per Palma amb un ambient festiu que acabà al parc de les Estacions
PalmaEra la primera manifestació d’ençà de la notícia que el 31 de desembre serà oficialment la Diada de Mallorca, “una passa més, ja era hora”, se sentia entre els manifestants. El president Miquel Ensenyat va remarcar la Diada d’enguany com “un fet històric, una festa que ha de conviure respectuosament amb la de l’Estendard i de la qual els mallorquins ens hem de sentir orgullosos”. Fou així com unes 2.000 persones es varen agrupar ahir pels carrers de Ciutat en favor de l’autodeterminació dels Països Catalans i sota el lema “Per un full de ruta sobiranista”. La manifestació va transcórrer amb un ambient pacífic i festiu.
Representants de les entitats de la Plataforma 31-D (MÉS per Mallorca, Esquerra Republicana, Assemblea Sobiranista de Mallorca, STEI, UOB, Fundació Emili Darder, Ateneu Pere Mascaró i Grup Blanquerna, entre d’altres), amb una alta presència de representants de MÉS (Ensenyat, Barceló, Noguera, Vidal) i d’Esquerra a les Illes, membres d’Òmnium Cultural i Albert Botran, diputat de la CUP, varen obrir la capçalera d’una marxa en què es varen poder veure dos blocs diferenciats però en una manifestació unitària. El primer, format per les organitzacions esmentades i el segon, més cridaner i reivindicatiu, format per entitats com Arran, la SEPC o el Bloc Unitat Popular. Sota lemes com “Per la plena sobirania de Mallorca, construïm els Països Catalans” o “Mallorca no és Espanya”, es feren sentir les veus d’aquest grup, principalment format per joves.
En un moment de la caminada, un grup de manifestants, quan es trobaven a l’altura de les escalonades de la plaça Major, feren tombar una rèplica de la Feixina feta amb una maqueta de cartó i uns petards que la feren esclatar.
Milers de persones participaren en la manifestació d’aquest divendres capvespre pels carrers del centre de Palma a favor de l’autodeterminació dels Països Catalans amb crits d’“independència”. La marxa va ser convocada amb motiu de la Diada de Mallorca, el 31 de desembre, que commemora la conquesta de l’illa per part de les tropes del rei Jaume I.
La manifestació va posar el punt final al parc de les Estacions, on la glosadora Maribel Servera va ser l’encarregada de llegir un manifest amb enginy i crítiques a l’Estat espanyol: “Aquesta vegada tenim molt per celebrar; la Diada, a la fi, podrà ser el dia que toca”. Va fer al·lusions també a l’obertura de la fossa de Porreres, “però la Feixina resta, no aturarem la protesta fins que jegui a través”. Va ser un manifest en forma de glosa que no va oblidar l’expresident del Govern: “No ha de tornar Bauzá perquè lluitem cada dia, és dins la monotonia que té sentit el treball”. I clam a la independència, per acabar: “No hem de deixar de lluitar fins que puguem abastar la nació lliure i completa”.
La portaveu del Bloc Unitat Popular, Sonia Domènec, també va llegir un manifest en què celebrava la nova ubicació, amb frases com “una passa més cap a la dignificació d’aquesta diada” o “la sobirania no és una opció, és una necessitat”. Per acabar els parlaments, Daniela Grau, membre de la Confederació d’Entitats Sobiranistes i dirigent de l’ANC a la Catalunya Nord, manifestà el suport a la trobada reivindicant la unitat dels Països Catalans.
A la trobada, a banda de les estelades, hi havia algunes persones que lluïen camisetes i dessuadores grogues amb el lema “Som i decidim”, de la Plataforma 31-D.
La novetat d’enguany va ser en el canvi de traçat de la manifestació. Va partir del Born, com és habitual, passades les 18 h, però va acabar al parc de les Estacions, per la qual cosa va fer tallar un tram de les Avingudes, des del carrer de Sant Miquel fins a l’estació Intermodal, sota el so dels clàxons dels cotxes nerviosos pel fet d’estar aturats.
El concert que cada any es fa després de la manifestació de la Diada de Mallorca també canvià d’ubicació i, per primera vegada, es va fer al parc de les Estacions de Palma en lloc de la plaça dels patins, on feia un bon grapat d’anys que es realitzava. Les actuacions d’enguany foren a càrrec de la formació folklòrica Al Mayurqa, l’endemà de rebre el premi 31 de Desembre Francesc de Borja Moll, “per la dignificació que al llarg de 22 anys han fet de la música tradicional de Mallorca, sense defugir mai la lectura del present que ens va formant com a poble”, segons va comunicar l’OCB, que va estar acompanyada per una ballada popular. A més a més, la festa, que va ser organitzada per Ona Mediterrània, va incloure les actuacions de Xarxa i els Pirates Pirats en un ambient alegre.
En un moment del recital, l'organització juvenil independentista Arran es va voler solidaritzar amb els regidors de la CUP processats per la crema de fotos del rei. Així, van pujar damunt l'escenari per llegir un manifest de suport i cremar una imatge de Felip de Borbó.