La llei de canvi climàtic prohibirà les emissions de CO2 a les Balears amb vista al 2050
Actualment, només el 2% de l'energia consumida a les Illes prové de fonts renovables
PalmaEl Govern vol que l'any 2050 hi hagi, a les Balears, un 0% d'emissions de CO2. Es tracta d'un repte complicat, ja que, actualment, només el 2% de l'energia consumida a l'Arxipèlag ha estat produïda sense combustibles fòssils i, de fet, les Illes no compliran l'objectiu de reduir les emissions un 20% amb vista al 2020 (Menorca podria aconseguir-ho si s'aprova l'ampliació del parc fotovoltaic de Son Salomó).
Tot i així, és l'aposta de l'Executiu balear per aprovar la llei de canvi climàtic, una norma que encara està en fase de participació i que, segons el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, hauria d'arribar al Parlament per a l'aprovació de l'avantprojecte a final de l'estiu. "És una llei que és urgent perquè els experts ja alerten que les Balears patiran els efectes del canvi climàtic més que la mitjana dels territoris", una situació que no ha fet canviar la realitat energètica de les Illes, ja que "les emissions han anat augmentat en els darrers anys i som la comunitat amb un percentatge més baix d'energies renovables".
Canvi climàtic, estam preparats?
La llei tindrà com a objectiu, d'una banda, reduir les emissions de CO2 i augmentar la producció de renovables i, de l'altra, preparar el territori per als efectes del canvi climàtic, tal com ha anunciat aquest dilluns el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons. Les mesures hauran d'anar acompanyades, segons Pons, del compromís "de la societat, dels sectors econòmics i de la col·laboració institucional".
L'emissió 0 implicaria, per exemple, el tancament de les centrals elèctriques, la renovació de tota la flota automobilística i de transport públic de les Illes... I la posada en marxa de les suficients instal·lacions d'energies renovables per no dependre del petroli o del carbó. Segons Pons, si s'aprovassin tots els projectes de parcs fotovoltaics que actualment estan en marxa (com el de Santa Cirga o el de sa Caseta), la producció de renovables creixeria fins al 10% (el 20% a Menorca).
Groizard, per part seva, ha afegit que si s'ocupàs l'1,5% del territori de les Balears amb plaques solars, s'abastiria el 100% de les necessitats energètiques de la Comunitat. Tot i així, es tracta d'un debat que no està tancat, ja que des del moviment ecologista es denuncia que les instal·lacions es facin a sòl rústic, quan haurien de fer-se a sòl industrial. En qualsevol cas, el conseller ha recordat que "durant el darrer any s'han instal·lat més plaques que en tota la història" i ha reivindicat el compromís del Govern amb la transició energètica.