Comerços centenaris, en plena forma

Tot i el tancament imminent de Can Frasquet, les botigues de més de cent anys de Palma resisteixen la globalització i la crisi. Especialitzades i amb un tracte proper i personalitzat, demostren que la qualitat encara té mercat

Amelia Pijuán
16/08/2014
3 min

PalmaEl tancament de Can Frasquet, tota una icona al centre de Palma, obliga a demanar-se per la salut dels comerços centenaris enmig de la globalització i la crisi. D’entrada, a Mallorca són més de 50 els que resisteixen i continuen oferint productes de qualitat amb el punt característic de la tradició mallorquina. Aquests locals n’han vist de tots colors: el bar Niza -tancat actualment- ha servit una quantitat incomptable de xocolates calentes per Cap d’Any, mentre que el Bosch i el Cristal continuen omplint les seves terrasses cada dia.

Altres, com les pastisseries del forn Fondo, La Pajarita i Can Joan de s’Aigo, ens continuen delectant amb els millors productes de l’illa. Però la tradició no només s’estén en el menjar; altres establiments, com la jugueteria La Industrial, les merceries de Ca Dona Àngela i Antiga Casa Bet s’encarreguen de farcir-nos de petits productes en els quals s’especialitzen.

La majoria de coses que trobam en els comerços antics les podem trobar a les grans superfícies, però el secret d’aquests locals centenaris resideix en el gust, en la passió i la intenció de fer la feina ben feta.

Inaugurada el 1893 per Rafael Cortés, començà venent tot tipus d’articles, fins que es consolidà en el negoci actual. Casa Bet es divideix en dues botigues: la merceria i l’establiment de venda de botons i bosses. Està regentada per Pilar Cortés, qui no té fills. Com molts companys seus, reconeix que mantenir la botiga molts anys més és una idea de caràcter romàntic. No obstant això, la botiga de la façana blava aporta un encant al carrer Bosseria, número 6, que no té preu.

A la plaça del Banc de l’Oli es troba la botiga de venda d’articles de pesca més antiga de Palma. Oberta des del 1878, havia de ser un local de cria i ensinistrament de coloms per convertir-los en missatgers. Al final, Melcion López, el fundador, es decantà pels articles de pesca. Amb els anys, ha ampliat l’oferta de productes. La incorporació al negoci del seu nét, Andreu López Smit -campió del món de pesca esportiva-, propicià la consolidació de la botiga com una de les més especialitzades.

Un diari del 1740 ja feia referència al forn del carrer Unió. Ocupat per la família Llull des de 1911, el comerç ha evolucionat de forn fins a pastisseria gràcies a la innovació d’introduir geleres al local. La seva relació amb els hotels del voltant -que demanaven dolços per als clients- també contribuí al seu creixement i consolidació. Molt ben considerat pels seus dolços de Nadal, el producte estrella del forn Fondo és l’ensaïmada farcida de torró.

La idea inicial era convertir-la en un comerç especialitzat en xocolata, però es convertí en una xarcuteria confiteria. La Pajarita atén els clients des de 1872 de la mà de Lorenzo Mulet. Amb clients il·lustres com l’arxiduc Lluís Salvador, La Pajarita ha mantingut la línia de productes d’alta qualitat fins avui en dia, i sembla no té intenció de tancar les portes fins d’aquí a molts anys.

La pepa mulata de Cafès Llofriu observa des de l’aparador com accedeixen a la botiga autòctons i turistes, atrets per la intensa olor de cafè i els moviments suggeridors de maluc de la pepa. El local està obert des del 1866 i es caracteritza perquè està especialitzat en cafès de tot el món i en xocolata, tot i que avui també s’hi poden trobar productes ecològics. Na Maria fa 41 anys que despatxa darrere del taulell. Mentre fa feina explica que el negoci no ha canviat d’ençà que ella hi va començar a treballar. “La crisi hi és pertot, però els nostres productes es venen bé”, afirma.

stats