Company 'rebenta' a Medi Ambient l'anunci que Brussel·les accepta aplicar la contenció a la 'Xylella'
La Comissió Europea va comunicar ahir la decisió al Ministeri, confirma la Conselleria
PalmaEl Comitè de Salut Alimentària de la Comissió Europea votarà la setmana vinent a favor que les Balears apliquin el protocol de contenció als exemplars infectats de ‘Xylella fastidiosa’. La notícia l’ha avançada aquest dimarts al Parlament el president del PP, Biel Company, citant fonts del Ministeri de Medi Ambient. Minuts després, l’ha confirmada el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal.
Segons ha explicat el conseller, la Unió Europea va comunicar la decisió al Ministeri ahir i ho ha transmès avui mateix en una reunió amb tots els directors generals d’Agricultura de l’Estat. Company s’ha avançat a Vidal i ha volgut comunicar la notícia quan la reunió encara no havia finalitzat citant com a font “gent del Ministeri”.
Vidal no ha volgut valorar la maniobra de Company i s’ha limitat a assenyalar que “esperàvem a fer les valoracions quan acabàs la reunió”. “Crèiem que era una qüestió de respecte”, ha afegit, i ha lamentat que “m’hauria agradat haver-ne informat primer el sector agrari, com sempre hem fet”.
Tot i així, Vidal s’ha mostrat molt satisfet per la notícia i ha reconegut que estava fent “la declaració més feliç que he fet com a conseller”. En aquest sentit, ha volgut agrair, expressament, “la implicació de la Direcció General d’Agricultura, la gent dels laboratoris, la gent que ha fet les anàlisis”. “Ells varen ser els primers que varen apostar per la contenció”, ha celebrat. “Avui, Europa ve a reconèixer la tasca ben feta per aquest Govern, a mostrar suport a les mesures que hem desenvolupat”, ha afegit.
En aquest sentit, ha destacat, com a clau, la visita que varen fer a Mallorca a mitjan juny tècnics de la Comissió Europea i, segons ha assegurat, els tècnics de la Comissió varen instar els del Ministeri a fer via a demanar la contenció.
Company, per la seva banda, també ha celebrat la notícia “importantíssima”, però ha limitat els elogis al Ministeri per “la bona feina” i per “haver-se banyat davant Brussel·les pels interessos de les Balears”.
Conseqüències immediates
La decisió de la Comissió Europea implica, segons ha explicat Vidal, que es mantindran les mesures de prohibició d'exportar materials vegetals de les Illes i, també, entre Illes, "perquè tenim subespècies diferents del bacteri a cadascuna".
Amb tot, ha valorat que "ara podrem començar a fer feina en positiu" i ha destacat que, a banda de continuar amb els mostrejos i les identificacions dels positius, "farem feina d’investigació, de coneixement". En aquest sentit, ha dit que, en menys d'un any de feina, "ja sabem quines espècies d'ametlers hi són menys resistents".