EDUCACIÓ

Conclouen les inspeccions a centres per ràtios “il·legals”

Riscos Laborals determinarà si s’estan cometent infraccions en grups amb més de 28 alumnes

Inspecció de Riscos Laborals tindrà els informes llestos abans d’agost.
Martí Gelabert
11/06/2017
3 min

Palma"Em falta espai vital”, “Això és una bogeria”, “Es necessita una escola nova”... Aquestes són frases que diversos docents de centres públics de les Illes han arribat a expressar a causa de les elevades ràtios que pateixen a les aules. Unes paraules que recull la Unió Obrera Balear (UOB), sindicat que també assegura que aquests nombres “són il·legals”.

Ho explica la portaveu, Joana Maria Romaguera, que va ser present en la majoria de les visites que el servei d’Inspecció de Riscos Laborals ha realitzat a 13 centres de les Balears entre el 24 de maig i el 6 de juny per dictaminar si les ràtios a les aules comporten infraccions en matèria laboral.

Hi va participar en qualitat d’observadora i les conclusions, de moment, són crítiques. Ara bé, cal tenir en compte que els informes es comencen a elaborar ara i, per tant, encara està per veure què hi diuen. S’espera que, com a màxim, estiguin resolts abans del 31 de juliol. Aquestes visites sorgeixen arran d’unes denúncies que l’Assemblea de Docents va interposar a Inspecció de Treball el mes de març passat.

Es dona el fet que aquestes denúncies varen sorgir a partir de qüestionaris a centres i d’una informació que el sindicat UOB tenia de dades oficials de la Conselleria d’Educació. “Vàrem denunciar els casos més greus”, explica Romaguera. Diu que s’han indicat aquells grups que tenen 28 alumnes o més per classe, a Infantil o Primària. Cal recordar que “ràtios il·legals” són aquelles que superen els 25 alumnes per aula dins la matrícula ordinària. Aquí, de fet, hi entra en joc la LOMQE, que determina un 10%extra (27,5 alumnes) per necessitats d’escolarització.

UOB manté que la Conselleria està incomplint aquestes xifres i que, ara mateix, hi ha 143 de 250 centres amb ràtios il·legals. És a dir, dos de cada tres.

Des d’Educació, però, reiteren que la legalitat es manté i asseguren que els grups de més de 28 alumnes es deuen a aules que provenen de cursos anteriors i que, per tant, no es podien treure estudiants de l’aula. D’aquesta manera ho explica el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Toni Morante, qui afirma que si no hi ha espai per desdoblar aquests grups, s’hi envia professorat de suport.

Per Romaguera, aquestes iniciatives no són suficients. Tot i que destaca que la Conselleria sí que ha adoptat algunes mesures, critica la “resposta negacionista, de negar la realitat”, que tenen. De fet, adverteix que els desdoblaments no són efectius a totes les hores i, per tant, hi ha docents que s’enfronten a aules amb 28 o fins i tot més de 30 alumnes.

A més, Morante expressa el seu malestar amb el sindicat, en relació amb les dades que manegen. “Les hi vàrem donar per treballar internament, estam enfadats. Han actuat de manera deslleial”, i remarca que no s’estan escolaritzant grups per sobre del que està establert.

Les inspeccions

Una de les mesures que ha duit a terme el servei d’Inspecció ha estat amidar la distància que hi ha entre cadires a les aules. Si bé hi ha d’haver un mínim de 80 centímetres, explica Romaguera, s’han detectat casos en què la distància és d’uns 35 o 40 centímetres. També hi ha problemes d’espai entre pissarra i taules, perquè en algunes classes és de 40 centímetres.

Dels grups observats per UOB, en consten 47 amb 28 alumnes o més. “Això impressiona”, relata Romaguera. També explica que hi ha aules que tenien “massa poc espai”i se n’han llevat taules i cadires. Posa l’exemple d’algun cas en què la meitat d’alumnes ha de seure en coixins. “El que volem valorar és com afecta la salut dels docents que fan feina en aquestes condicions. La seva salut psicosocial”, remarca Romaguera.

Crítiques

La portaveu insisteix que aquestes denúncies i aquestes visites són “només la punta de l’iceberg”. En els casos d’aules a les quals s’arriba a 31 o 32 alumnes, UOB considera que “depassen amb molta diferència el que és raonable i aconsellable”.

Aquestes denúncies tenen per objectiu que “ho conegui l’opinió pública” i que “la Conselleria hi posi solució perquè es davallin les ràtios”.En aquest sentit, Romaguera incideix que “el tema era obrir un expedient d’infracció contra l’Administració, en aquest cas la Conselleria, que és la responsable que passi això”.

Ara, allò que es desprengui de les conclusions dels informes serà clau per determinar quines passes prosseguiran, ja siguin des del Govern ja siguin des dels sindicats. S’espera que hi hagi dades “reveladores”, ja que uns 125 docents, almenys, han contestat qüestionaris anònims als centres inspeccionats, de manera que el que se n’extregui pot ser “molt representatiu”. Morante, tot i així, apunta que hi ha equips docents que “no entenen” gaire bé per què s’estan duent a terme aquestes inspeccions als centres.

La Conselleria assegura que, digui el que digui l’informe, “farem el que sigui necessari per solucionar aquesta situació”. Des de UOB adverteixen que si el curs proper es continuen incomplint les quotes, no descarten més denúncies contra la Conselleria.

stats