TRIBUNALS

Condemnades a un any de presó cinc de les encausades per haver entrat a Sant Miquel

L'Audiència considera que els joves, declarats culpables d'un delicte contra la llibertat religiosa, sabien que a l'interior de l'església es feia una missa

L'Audiència ha condemnat a cinc dels joves i n'ha absolt la sisena/ISAAC BUJ
Xesc Adrover
13/10/2016
2 min

PalmaLa Secció Segona de l'Audiència de Palma ha condemnat a un any de presó cinc dels sis encausats (tres al·lotes i dos joves) per haver interromput una missa a l'església de Sant Miquel de Palma el 9 de febrer de 2014. El tribunal els considera culpables d'un delicte contra la llibertat religiosa. La sentència n'absol la sisena acusada, Maria de Lluc Forteza. Forteza va ser l'única encausada que no es va autoinculpar i la seva participació en l'acte de protesta va ser negat per la resta de participants.

Tant el Ministeri Fiscal com l'acusació particular, exercida pel Bisbat de Mallorca, els reclamaven un any i mig de presó, si bé en un principi el Bisbat els havia demanat una pena de 4 anys.

Els joves encausats, juntament amb vint-i-cinc vinculats més al moviment proavortista, varen entrar dins l'església de Sant Miquel en protesta contra el projecte de reforma de la Llei de l'avortament, també conegut com a llei Gallardón. Aquest projecte, que finalment no es va aprovar, limitava els casos en què era permès l'avortament.

El judici a les encausades es va celebrar els dies 29 i 30 de setembre a l'Audiència de Palma/ISAAC BUJ

La sentència considera provat que els joves varen entrar dins l'església, al voltant de les 12.10 d'aquell diumenge, cridant eslògans com ara "Fora rosaris dels nostres ovaris" o "Avortament lliure i gratuït", un fet que, segons apunta el tribunal, no només va interrompre la cerimònia religiosa, sinó que, a més, "va provocar temor, nirvis i afectació al personal de l'església i als feligresos que participaven en la missa".

El relat dels fets provats apunta que personal de l'església de Sant Miquel i feligresos es varen situar al passadís central del temple i, fent barrera amb els braços en creu, varen aconseguir fer recular els autors de la protesta. La resolució judicial assegura que durant els incidents "no es va registrar cap agressió, envestida o maltractament físic" i que "no ha resultat provat que Maria de Lluc Forteza participàs en aquests fets".

"Sabien que era una missa"

El tribunal entén que "els acusats sabien que s'hi estava duent a terme una missa", una cosa "perfectament sabuda i bona de conèixer", fins i tot per a un profà. La sentència recorda que quan varen entrar dins l'església "el temple estava il·luminat, hi havia entre 200 i 300 fidels i la missa l'oficiava un capellà vestit amb hàbits específics. La sala considera acreditat que els encausats, "quan varen cometre els fets, sabien que es feia una cerimònia religiosa, la missa, en un temple catòlic".

Pel que fa a l'actitud dels encausats durant el judici, la sentència diu que "han manifestat amb poc sentiment que lamentaven els perjudicis o molèsties causats a les persones concretes que eren allà, però no exposen que hagin advertit i sentit que s'hagi pogut lesionar el dret a la llibertat religiosa interrompent a crits la missa en un temple catòlic".

Las sentència no és ferma, ja que s'hi pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

stats